Am fugit sâmbătă la mare preț de un storceag și într-o benzinărie l-am găsit pe tânărul acesta, ascunzându-se după un copac, cu aparatul radar. Nu știu dacă pentru asta s-a dus la școală sau pur și simplu a învățat din viața noastră politică. Politicienii se ascund de două săptămâni după un boschet.
E 16 iunie și nu e consens pe nimic, doar zboară informații și nume.
Pe 20 iunie, România trebuie să se prezinte cu un plan de măsuri la ECOFIN, Consiliul Afaceri Economice și Financiare, responsabil de politica UE în trei domenii principale: politica economică, chestiuni referitoare la impozitare și reglementarea serviciilor financiare. Nu pentru că ne omoară coana Europă, ci pentru că devenim nesustenabili.
Guvernul interimar e numit pe 45 de zile. Mai sunt 10 și ar trebui să avem unul plin, să se apuce de treabă.
Guvernul depinde de susținerea politică. Îl putem numi pe Papa Leo premier, dar fără susținere politică nu va putea face nimic. Va fi atacat în Parlament, pe unde e prins. Și doborât înainte să fi apucat să facă ceva. Oricât de sexy ni s-ar părea numele vreunui premier tehnocrat, ar fi doar un soi de ciuca bătăilor.
În timpul ăsta, PSD își face imagine, ca și cum nu ar fi fost acționar majoritar la dezastru, suveraniștii lansează tot felul de nenorociri și animă emoții care nu au legătură cu realitatea, legate de război sau libertatea de exprimare, în fapt o libertate a urii.
Haideți să luăm câteva exemple, mai puțin sexy decât mașina lui Câciu, din care dădea lecții de solidaritate.
Context ne arată astăzi cum ministrul Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a afirmat în urmă cu trei luni că statul lucrează cu cel puțin trei tipuri de softuri care depistează manipularea pe rețelele sociale, însă instituția pe care o reprezintă îl contrazice. A zis și el, domnule, așa. Mare lucru, încă declarație fără acoperire în care un ministru se face că face. Bogdan Ivan, căci despre el este vorba, are doar declarații fără acoperire, dar PSD spune că nu se poate, trebuie să fie și în viitorul guvern.
„Vă atragem atenția că CFR Călători se află în situația de a intra în incapacitate de plată, cu implicații grave în asigurarea obligației de serviciu public conform contractului de servicii publice, prin oprirea traficului”, arată o adresă de înștiințare trimisă de direcția financiar din companie și de directorul general Traian Preoteasa către Ministerul Transporturilor, Autoritatea de Reformă Feroviară și alte instituții, obținută de Economedia. Cine e ministru al Transporturilor din 2021? Da, Sorin Grindeanu.
Știu că vă plictisesc, dar să ne ajute cine are de ajutat să fie ăsta singurul rău din viețile noastre. Ne ducem un pic în istoria recentă. În mijlocul lui iunie 2017, premierul Sorin Grindeanu era înlăturat de Liviu Dragnea, care avea această listă de reproșuri.
Grindeanu i-a supraviețuit lui Dragnea și a fost acolo unde e puterea. Și unde s-a făcut deficitul. Vedeți că se scria de acum opt ani despre abandonarea luptei cu marea evaziune. N-a fost reluată nici acum, dar declarațiile curg.
Vineri, a apărut o scrisoare de revoltă presusupus din PSD, care părea scrisă de mine, doar că eu nu incriminez amantele. Și mai avea ceva. Față de numele obișnuite pesediste, îl mai avea și pe Angel Tâlvăr, un om care nu a fost deloc supus atenției publice. Și el a fugit de ea cât a putut, inclusiv prin a lăsa libere tot felul de dezinformări. Și prin a nu pregăti pe nimeni pentru nimic. Politico a avut astăzi în deschidere un articol despre țările care-și pregătesc spitalele pentru război. Balticele, nordicele, astea sărmane. Noi nu pregătim nimic. Noi stăm după un boschet și ne uităm fie cu mândrie, fie cu ură la fotografiile cu Maia Sandu.
Gata, v-am plictisit, știu. Am mai jos două scandaluri mondene minunate. Să nu uităm și ipocrizia alde USR, care avea un băiat pe lista celor care luau bani de chirie de la Parlament, deși aveau mai multe proprietăți. Pe lângă Mugur Mihăiescu de la AUR s-a distins și deputatul USR George Gima, care deși are trei apartamente în București, a luat și banii de chirie. Cică e în mod cert o greșeală. Greșeala care s-a dus și a făcut cerere de decont cu semnătura lui.
În fine.
Să nu uităm ce vă spuneam săptămâna trecută. Extrem de importante sunt numirile la Curtea Constituțională. Hotnews scrie despre trei nume.
Robert Cazanciuc e fost ministru de justiție, cunoscut semnatar al tuturor inițiativelor pro-penali, un om care știe drept, nu e vorbă, dar care a servit tuturor intereselor obscure pe care le-a găsit. Toti detinatorii de cartele telefonice pre-platite vor trebui sa se inregistreze si sa depuna acte de identitate incepand cu 1 ianuarie 2015, a anunțat Cazanciuc. Da, și un pic de servicii, ca să fie.
Splendoare în iarbă următoarea propunere, de la Curtea de Conturi la CCR, Mihai Busuioc. Salarii de milioane de lei, prime de ședință de 1.000 de euro pentru fiecare membru al plenului Curții de Conturi, ancheta a Parchetului European pe cheltuielile lui.
PSD nu e chiar așa sexist, încearcă și cu o femeie. Corina Corbu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, e ceva lux. Lăsați acuzațiile de corupție și toate cele, dar mănăstirile legionare pe unde umblă o să ne facă dor de Georgescu.
Pentru că PSD a înțeles mesajul electoratului, numește acești oameni preocupați de bani și privilegii. S-a făcut reformă, nu așa.
De pe front. Bullet cu bullet.
E a patra zi de conflict între Israel și Iran, cu victime de ambele părți. Facilitățile nucleare iraniene nu au fost afectate. Doar oamenii. The New York Times spune că va mai dura săptămâni, nu zile, pentru că niciuna dintre părți nu are ceva serios din care să se oprească. Și e, din nou, nevoie de Trump. Deocamdată, i-a spus prietenului său Bibi Netanyahu să nu încerce să-l omoare pe ayatollah. Să știți că iminența prăbușirii regimului de la Teheran, enunțată de Netanyahu, nu am mai găsit-o agregată decât la niște doritori să fie influenceri, nu în vreo publicație serioasă și cu surse. Dorințele noastre nu sunt mereu realitate. Dacă nu aveți emoții, dar vă gândiți la bani, tot rău e. escalating hostilities between Iran and Israel will only become materially relevant for investors if Tehran shuts the Strait of Hormuz, stopping a key flow of global oil deliveries and sending prices skyrocketing. That theory has merit, but it underplays the possibility of other things going wrong.
A început reuniunea G7, în Canada, unde ar trebui să se alinieze puțin lumile atât în privința războiului din Ucraina, cât și câte ceva privind conflictele din Orientul Mijlociu. Canadienii încearcă să nu se enerveze reciproc cu Trump. Reuniunea se termină marți, dar nu vă puneți mari speranțe.
Suplimente de informații
Omul care a împușcat doi democrați și soții acestora a fost prins. Poliția spune că avea o listă de democrați și oameni care facilitau avortul. Omul era într-o stare materială și psihică precară. Crimele lui au fost favorizate de accesul la arme și limbajul urii. Noi cu armele suntem ok, poate facem ceva cu limbajul urii, dacă e.
O superbitate de problemă care e despre noi, dar nu foarte, că Bolojan, Batman, toate cele, dezvoltarea inteligenței artificiale amenință rezervele europene de apă. Da, AI-ul consumă apă și noi nu avem.
V-am promis două bîrfe. Nu sunt bîrfe, sunt fenomene cât Iranul, și nu sunt noi, dar merg. Brandul Beckham e construit pe familie, nu pe fotbal. De când unul dintre băieții mari și soția lui s-au îndepărtat de Victoria și David, marea întrebare e cum o să mai facă familia bani. Am un sentiment de aproape empatie. Dar nu e.
Sabrina Carpenter e o tânără talentată care a lansat săptămâna trecută un album, iar pe coverul acestuia era o fotografie care amintea de mamaie Madona. I-a ieșit, s-a scandalizat internetul, a zis lumea pe TikTok că compromite mișcarea feministă, că e ceva. Numai la mine la țară la poartă mai ieșea așa scandal frumos.
Cum să mai reducem din mâncarea ultra procesată, noul nostru mare dușman.
Piesă din drumul spre mare, ca să nu vă fi lăsat doar cu bietul polițist de copac.
Nu prea avem recomandări. Trebuie doar să știți că săptămâna asta intră în cinematografele românești noul film al lui Radu Jude și trebuie să avem ce discuta și oripila.
Cele mai bune 25 de filme de pe abonamentele acestui an, de la The Guardian.
Theodore Roethke. Mulțumesc, pe curând.
Merci