Trei nopți de atacuri rusești asupra Ucrainei. Cele mai puternice de până acum. Trump spune că Putin a înnebunit de tot. Kremlinul răspunde: Există o anumită „supraîncărcare emoţională”. O doctoriță pediatru și-a pierdut vineri 9 din cei zece copii înttr-un raid aerian israelian. Au fost uciși în timp ce ea era la spitalul din Khan Younis, salvându-i pe alții.
E lumea plină de grozăvii și cea mai citită e cea despre Macron strâns de gât de nevastă. Pentru că mai avem nevoie și de bîrfe, și de curiozități, și de râs în mijlocul tuturor nenorocirilor. Pentru că suntem oameni, care s-au deghizat în ultimele luni în soldați ai democrației, care au luptat care cum au putut. Problema e că nu ieșim din personaj. Președindele Nicușor Dan și-a început astăzi mandatul, între oameni grăbiți să-l critice sau să-l idolatrizeze. Deja am văzut un titlu cu Havel, glorificarea și expunerea inutilă a unui copil ca simbol al ceva, statusuri corectate și răscomentate, un SPP-ist devenit centrul dorințelor, un Summer Well politic la Cotroceni și un ajutor de dezinformare din parte bulei suveraniste. Adevărul e că până acum avem un discurs și ceea ce Politico vede drept un mandat de coșmar.
Nicușor Dan are marți consultări cu partidele politice. Ne va fi puțin mai clar de mâine cum se conturează următoarele luni. De unde PSD părea să se țină în afara guvernării, acum ploile par să bată înspre intrarea în noul Guvern. Cu niște condiții. Dar vor la guvernare și asta i-ar putea asigura stabilitatea.
Să ne păstrăm energiile, pentru că vom avea nevoie de ele. Dincolo de știri, am văzut la sfârșitul săptămânii trecute o postare a unei psihoterapeute, pe care o redau parțial aici.
Insomnie, coșmaruri, hemoragii, dureri musculare, oboseală, mâncat compulsiv, herpes, aritmii, tahicardii, etc - sunt unele dintre simptomele fizice și comportamentale care le-au însoțit pe cele emoționale și care arată impactul asupra organismului, în special asupra metabolismului, sistemului hormonal, imunitar și nervos.
În astfel de situații corpul este într-o stare de mobilizare generală care, în lipsa unei recuperări adecvate, duce la epuizare și disfuncționalități pe mai multe planuri.
O perioadă de stres acut continuu afectează organismul prin mecanisme fiziologice complexe - axele principale fiind:
- activarea cronică a axei HPA (hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenală) - cu niveluri de cortizol inițial crescute apoi scăzute (epuizarea suprarenală).
- sistemul nervos simpatic (SNS) - "luptă sau fugi": eliberarea crescută de adrenalină și noradrenalină se simte apoi în tensiunea musculară (dureri), epuizare nervoasă, tulburări de somn.
- sistemul hormonal - afectare în special pe cel reproducător feminin și tiroida.
- sistemul digestiv și metabolic: în "luptă sau fugi" fluxul sanguin se reduce la nivel digestiv, enzimele se reduc iar peristaltismul se încetinește ori devine haotic, generând pierdere de apetit, greață, crampe, scădere în greutate sau mâncat compulsiv și malabsorbție de nutrienți esențiali (fier, B12, magneziu).
- modificări cardiovasculare - în special palpitațiile (simptom specific stărilor de panică) și uneori creșteri temporare ale tensiunii arteriale.
- dezechilibre imunologice: suprimarea imunității (răceli, infecții) sau apoi hiperactivitatea imună (inflamație cronică).
- emoțional - tulburarea echilibrului între cortexul prefrontal și amigdală conduce la creșterea reactivității emoționale, iar la aceasta se adaugă dereglarea echilibrului neurotransmițătorilor (anxietate, iritabilitate, stări depresive, dificultăți de concentrare, uneori stări de disociere).
Are și soluții, dar e important să ne dăm niște timp.
“My grandmother and great-grandmother were sewing and wearing ‘ie’ long before the far right took it,” said Daniel Stanciu, who runs a small business with his wife that, working with older seamstresses in the countryside, makes and sells embroidered blouses.
“People assume I’m with Simion because of what I sell,” Mr. Stanciu said as he tended his stall in the National Village Museum in Bucharest, an open-air display showcasing Romanian peasant life.
He said that he had recently received a phone call from a woman who was interested in placing an order and who congratulated him for standing “on the good side” with “patriots.” She decided not to buy, he recalled, after he made clear that he was not a supporter of Mr. Simion.
The blouse, he said, “belongs to all of us, not just them.”
The New York Times are un fel de invitație la recuperarea iei din mâinile suveraniștilor. V-o fac cadou.
De pe front. Bullet cu bullet.
Hamas este de acord cu propunerea SUA pentru încetarea focului în Gaza. Asta ar trebui să îi forțeze puțin pe israelieni. “To harm the civilian population to such an extent, can no longer be justified as a fight against Hamas terrorism.”, spune cancelarul german, într-un semnal important din partea unei țări care de regulă se sfiește să spună ceva anti-israelian.
Ministrul Apărării german spune că dacă înrolările voluntare nu vor fi suficiente, se ia în calcul recrutarea obligatorie.
și puțin fotbal, să fie bucurie pentru toată lumea
Suplimente de informații
Trump a amânat taxele vamale de 50% impuse Uniunii Europene până pe 9 iulie. Inițial, acestea trebuiau să intre în vigoare pe 1 iunie. Companiile care cresc prețurile în SUA. De la Barbie la Adidas.
“The key to your happiness is to own your slippers, own who you are, own how you look, own your family, own the talents you have, and own the ones you don't. If you keep saying your slippers aren't yours, then you'll die searching, you'll die bitter, always feeling you were promised more. Not only our actions, but also our omissions, become our destiny.” Abraham Verghese e medic și avocat al atingerii ca vindecare. El va fi cel care va deschide ceremonia de la Harvard. E primul medic din 1996 încoace care are acest rol. În mijlocul scandalului politic, în fața pierderilor financiare, Harvard promovează umanitatea. Și poate e un exemplu bun.
În caz că vă întrebați cât mai durează vremea asta, ANM estimează că vremea va începe să se încălzească după data de 2 iunie în toată ţara.
Vox ne spune să nu ne punem toate speranțele în vară, totuși.
Când e bine să tai legăturile cu părinții. BBC investighează relația complicată între datorie, protecție și înțelegere.
Cum ne poate ajuta scrisul în ameliorarea durerii cronice.
Mă pregătesc de recomandări mai serioase, dar până atunci vă las cadou un articol din The New York Times care ne explică de ce cei mai puternici oameni din Sillicon Valley sunt atât de obsedați de Stăpânul Inelelor. Tech Bros și suveraniștii de peste tot.
Chiar, voi ce carte credeți că ar trebui să ne guverneze?
Jean Earle. Mulțumesc, pe curând.