Playlistul Papei și o știre foarte importantă pentru mine, au apărut bujorii.
Trecem acum la știrile importante pentru toată lumea. Prima e bună. Suntem pe locul trei din coadă la cumpărat cărți, nu pe ultimul.
Și acum problema. Problema e foarte mare.
România a înregistrat în anul 2024 cel mai mare deparaj fiscal de la criza financiară din 2009 până în prezent, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat analizate de Economedia.
Deficitul bugetar este diferența între veniturile încasate de statul român și cheltuielile pe care acesta le face. Cea mai mare parte din aceste cheltuieli este „rigidă”, adică sunt cheltuieli care nu pot fi tăiate foarte ușor: pensiile și salariile. Raportarea deficitului ca procent din PIB indică presiunea exercitată asupra economiei. Pentru a acoperi deficitul bugetar, statul se împrumută și crește datoria publică.
Ce zice Guvernul. Nu, domle, a greșit Eurostat, calculează aiurea. Suntem bine, și la vară cald.
Ca să ieșim de acolo, va fi nevoie, cel mai probabil, de creșteri de taxe. Nu scoate nimeni deficitul ăsta istoric din falsele tăieri din aparatul de stat. E imposibil.
E o discuție care nu există în spațiul public, amorțit de sondajele prezidențialelor și acum binecuvântarea asta cu moartea Papei, sub care poți îngropa orice.
Nimeni nu știe cine ar putea fi Papa. Facem toți clickbait, dar ne și revenim, mai ales că Conclavul nu va fi mai devreme de 6 mai. Dacă nu cumva revenirea înseamnă ragebait.
Dincolo de presă, care are obligația de a face agenda publică, nu de a răspunde la ea, mai e o responsabilitate și la cei care știu și ar putea aduce subiectul în discuție, prin amprenta lor, fie economică, fie de imagine. Bat șaua ca să priceapă iapa.
Și un subiect mai ușurel, pentru care nu sunt soluții. Reabilitarea clădirii Muzeului Național de Istorie din București ridică mari probleme în ceea ce privește depozitarea și mutarea celor 18 milioane de exponate. Soarta lor este neclară după ce varianta preluării în custodia armatei a picat. Propun să fie furate. Vom avea din nou o discuție despre cultură și muzee.
Adrian Mihălțianu e optimist în PressOne.
Cred că, din păcate, elitele noastre nu au neapărat o problemă - în afara faptului că provin dintr-o cultură mică și recentă. Cunosc zeci de români din eșaloanele doi ale guvernării și politicii care țin, de fapt, țara asta în spate, reparând disperați tâmpeniile comise de eșalonul unu. Ci problema stă mai ales la modul în care ne raportăm noi la ele, fapt care descurajează teribil orice oameni decenți să-și asume responsabilitatea civică și politică și să facă pasul înainte.
Așa am ajuns ca marile partide ale țării să fie conduse de cei mai proști dintre cei proști, ca până și partidele reformiste să selecteze indivizi lipsiți de orice fel de capacitate de a înțelege lumea și de a articula idei, așa am ajuns ca, în deșertul ăsta de lideri adevărați, oamenii să se repeadă cu sete la prima contrafacere care li s-a prezentat drept ceva real și sincer.
Cred că, din fericire, avem capacitatea de a produce în următorii ani lideri reali, autentici, de anvergură europeană, capabili să țină piept avalanșei de matrioșce împinse aici de o altă țară incapabilă să genereze personalități adevărate, ci numai surogate ale unei dictaturi asiatice imunde care refuză să dispară.
Privind de pe margine la emoția globală dată de moartea papei Francisc, îndrăznesc să sper că și liderii culturali, civici și politici de la noi vor învăța ceva de la el: chiar dacă nu mai ai puterea fizică, teritorială, ai întotdeauna puterea de a inspira și a de-i face pe oameni să strângă rândurile de partea binelui.
Un intelectual din PSD, replică după editorialul lui Gabriel Liiceanu din HotNews. Dați reply la mail cu numele intelectualului din PSD, fără să dați click, și dacă ghiciți, vă fac cadou una dintre cărțile menționate în text.
De pe front. Bullet cu bullet.
Duminică, Donald Trump spunea că ar vrea ca negocierile de pace în Războiul din Ucraina să se încheie în această săptămână. Sigur, el zicea și că va instaura pacea în prima zi a mandatului său, dar acum lumea era un pic mai pregătită să discute serios. Doar că secretarul de stat american a anulat din scurt prezența la o întâlnire care ar fi trebuit să fie hotărâtoare, iar acum ucrainenii și marile state europene vorbesc singuri la Londra. Oricum, pentru ucraineni, rămânerea Crimeii la ruși e de neacceptat. Iar planul expus de JD Vance favorizează Rusia.
Un raid israelian a lovit o școală în care se adăposteau familii fără locuințe și un spital de copii. 11 morți.
N*Americana.
E liniște azi în SUA, în afară de drepturi, că pe alea le dezbatem mâine. Taxele vamale impuse Chinei ar putea scădea, Trump a dat asigurări că nu îl concediază pe șeful Trezoreriei, Musk zice că pleacă din mai din operațiunile DOGE, e ca și acum am avea o lume normală. Nu avem, dar măcar a fost acalmie.
Am o veste foarte bună de la The Economist. Devenim mai fericiți, în medie, după 46 de ani.
Laura Carstensen, professor of psychology at Stanford University, talks of “the uniquely human ability to recognise our own mortality and monitor our own time horizons”. Because the old know they are closer to death, she argues, they grow better at living for the present. They come to focus on things that matter now—such as feelings—and less on long-term goals. “When young people look at older people, they think how terrifying it must be to be nearing the end of your life. But older people know what matters most.” For instance, she says, “young people will go to cocktail parties because they might meet somebody who will be useful to them in the future, even though nobody I know actually likes going to cocktail parties.”
Death of ambition, birth of acceptance
There are other possible explanations. Maybe the sight of contemporaries keeling over infuses survivors with a determination to make the most of their remaining years. Maybe people come to accept their strengths and weaknesses, give up hoping to become chief executive or have a picture shown in the Royal Academy, and learn to be satisfied as assistant branch manager, with their watercolour on display at the church fete. “Being an old maid”, says one of the characters in a story by Edna Ferber, an (unmarried) American novelist, was “like death by drowning—a really delightful sensation when you ceased struggling.” Perhaps acceptance of ageing itself is a source of relief. “How pleasant is the day”, observed William James, an American philosopher, “when we give up striving to be young—or slender.”
Și mai am o recomandare fericită, audio, Ghidul filozofului prin criza vârstei mijlocii. Mă gândesc că unora ne-ar prinde bine.
Dovezile arată că tinerii au mai multe șanse să facă sex mai târziu, sau, dacă o fac, să facă sex mai sigur, atunci când sunt mai bine informați despre sănătatea sexuală și drepturile lor.
Suplimente de informații.
Uniunea Europeană a amendat Apple cu 500 de milioane de euro și Meta cu 200, pentru încălcări ale legislației. Prima companie, pentru magazinul său de aplicații, pe care trebuie să și-l pună în ordine până în iunie sau va avea și penalități, iar a doua pentru că și-a forțat utilizatorii să accepte tacticile ticăloase de publicitate.
OpenAI ar vrea să cumpere Chrome, dacă Google e forțat să vândă în SUA. Practic, aș prefera monopolul lui Google. You could think of this OpenAI as yet another tech company following in the footsteps of Meta, Apple, and Google—eager not just to inspire users with new discoveries, but to keep them locked into a lineup of endlessly iterating products.
Cine sunt oamenii care au ras 12 hectare din parcul IOR ca să pregătească terenul pentru „târguri și ballroom-uri”. Activiștii se luptă să recâștige terenul în instanță, în timp ce procurorii investighează retrocedarea: „mai mult decât ar fi trebuit”, susțin surse din anchetă.
Cât de bune sunt cerealele la micul dejun.
Astăzi (miercuri), e Ziua Internațională a Cărții și toate editurile au reduceri și oferte.
A intrat în cinematografe TWST / Things We Said Today a lui Andrei Ujică.
Și s-au pus în vânzare biletele pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Mulțumesc, pe curând.
Articolul lui Adrian Mihălțianu merge contrabalansat de cel de mai jos al lui Mirel Axinte.
https://open.substack.com/pub/eskira/p/scrieri-comuniste-2016-2018?utm_source=share&utm_medium=android&r=5ch31r
Mulțumim frumos
Pe curând