Bine ați venit la rubrica meteo. Țările mediteraneene și o parte din Balcani sunt traversate până vineri de un val fără precedent de căldură. O să tot spunem fraza asta, dar acum e important să subliniem că apar tot felul de halucinații de la căldură.
De exemplu, ideea că astăzi s-ar fi discutat pentru prima dată în CSAT despre evaziunea fiscală ca amenințare la siguranța națională. Orice asistent AI ne spune că
2010–2017: Protocolul SRI-ANAF
În 2010, CSAT a luat o hotărâre privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, hotărâre care a stat la baza semnării, în 2012, a unui protocol între Serviciul Român de Informații (SRI) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Acest protocol a permis detașarea de ofițeri SRI în structurile centrale ale ANAF pentru a sprijini identificarea firmelor cu risc ridicat de evaziune fiscală și elaborarea de strategii de control, fără implicare directă în controale.
Colaborarea a fost întreruptă în 2017, la cererea Executivului condus de Sorin Grindeanu.
Folosirea unor asistenți AI poate da rezultate greșite, pentru că nu au suficiente date. De aceea, mergem și la site-ul prezidențial, din nou, ca să vedem că evaziunea a fost în Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024.
Astăzi, din nou, s-au luat măsuri mari din vorbe și s-a aruncat ideea Serviciilor în combaterea evaziunii. Cum ne e clar tuturor că n-o să se întâmple așa, Guvernul a mers către prietenii noștri, bugetarii. Mai întâi cu tăierea sporului de condiții vătămătoare la 300 de lei, dar și cu alte măsuri pe surse. Una ar fi trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile.
Cum intensifici colectarea, dacă funcționarul nu muncește?
Nu vă puneți întrebări, e timpul pentru luptă. Cu ce? Cu orice, cu ceilalți.
Cele mai mari cinci confederații sindicale din România i-au cerut premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgență, amenințând că, dacă nu li se răspunde la solicitare, vor declanșa o grevă la nivel național. Proteste spontane au fost în mai multe ministere, la ANAF în București și 15 județe. Studenții au mai protestat și în weekend, iar magistrații s-au adunat astăzi cu punct unic să-și protejeze pensionarea de tineri și banii.
Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor au avut ca unic punct pe ordinea de zi ”solicitarea fermă adresată factorilor politici de a respecta stabilitatea statutului judecătorilor şi procurorilor”, anunță CSM. Dacă-mi plăceau și mie grilele, în trei ani eram pensionară.
Aș dori să remarc o lipsă de solidaritate între categorii. Prea puțini profesori au vorbit despre burse, prea puțini bugetari s-au interesat de ceilalți. Cei din mediul privat sunt ațâțați de televiziuni să vadă în bugetari niște căpușe grase care sug sângele poporului privat. Există și aceia, dar nu sunt ei vizați. Rise Project are astăzi un exemplu grăitor.
În cel mai sensibil punct de pe harta crizei bugetare, Ministerul Finanțelor Publice, omul trimis să aplaneze revolta salariaților ANAF (nemulțumiți de tăierea sporului de condiții vătămătoare) a încasat anul trecut aproape jumătate de milion de lei - ceea ce reprezintă echivalentul lunar net a aproape 8 mii de euro.
Îl cheamă Mihai Diaconu (41 de ani) și este secretar de stat, dar cei mai mulți bani i-a încasat de la banca statului Eximbank, unde este membru în Consiliul de administrație. De aici a plecat acasă cu aproape 290.000 de lei în 2024.
A mai figurat în anii anteriori ca membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA, Telecomunicații CFR, Fondul Național al Creditelor pentru IMM-uri.
Nu există nuanțe. Astăzi o reporteriță de la DIGI24 spunea fermă și aproape supărată că Bolojan nu a putut adopta OUG pentru tăierea sporurilor pentru că nu avea aviz de la CES, care și așa nu e obligatoriu și că CES e format din patronate și sindicate. PNL e cel mai mare contributor politic la Digi și ar fi și păcat să zici totul corect, că nu se știe când se taie banii. Chiar nu se știe, că subvenția pentru partide merge nestingherită. Un miliard de lei au costat subvențiile pentru partide și campaniile electorale în 2024. 1.35 miliarde sunt sporurile pe 6 luni.
Ca să știți dumneavoastră, din CES fac parte și membrii societății civile, e un mecanism consultativ important, chiar dacă imperfect, iar consultarea publică e esențială într-un stat democratic.
Și mai e o chestie. Comunicarea. Nu vorbește nimeni cu stimatul cetățean, nu îi explică, nu se răspunde la întrebări. Nici la Palatul Victoria, nici la Cotroceni.
Nu-i nimic, vorbesc oamenii de influență ai Moscovei, vorbesc suveraniștii. Ne arată PressOne un exemplu grăitor.
În grupurile private AUR persistă și astăzi ideea că Nicușor Dan este un președinte ilegitim și că, în clipa aceasta, singura soluție este o schimbare violentă de regim.
„Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică.”
„Voiam să spun că vă promit că murim cu ei de gât dacă trebuie. Asta faci cu hoții, nu cu oamenii cinstiți. Nu amenințăm pe nimeni cu moartea, dar cu hoții nu poți să cazi la pace.”
Crimele și incidentele violente din SUA vin pe fondul degradării discursului public. Noi n-avem arme, așa cum au americanii, dar furia asta poate fi inventivă.
Altfel, am prins locul 2.
De pe front. Bullet cu bullet.
The Guardian publică un reportaj senzațional despre tineri ucraineni recrutați de ruși pe Telegram ca să devină atentatori sinucigași fără voie. Le dau bani să facă chestii mici, aparent inofensive, dar îi pun să plaseze bombe.
Israelienii au ucis luni 60 de oameni în Gaza, înainte de a merge să vorbească cu americanii despre un nou armistițiu.
Ambasadorul iranian la Națiunile Unite a anunțat că țara sa nu va renunța niciodată la îmbogățirea uraniului. V-am zis, e chestie de identitate.
N*Americana
Curtea Constituțională americană i-a deschis lui Trump calea spre a face ce vrea. Treaba de la care s-au luat e dreptul la cetățenie al copiilor născuți pe teritoriul american.
Vă amintiți, multe dintre măsuri vin din replacement theory, teama omului alb de a fi înlocuit de cine știe ce păgân, care altfel muncește pentru el. Raidurile serviciilor de Imigrație au lăsat culturile neculese în California și fermele în pericol. Bieții oameni stau ascunși, de frica deportării.
Dar nu-i nimic, se îndreaptă totul. Și se ridică. Piața implanturilor de sâni crește până la 4.6 miliarde în 2030. Sânii au fost întotdeauna politici, iar estetica MAGA și noile modele feminine cer forme care sfidează gravitația.
Ca să fie soții și mame, la sfatul unor influenceri de wellness.
‘Less Burnout, More Babies’: How Conservatives Are Winning Young Women. The wellness influencer universe is resonating with people who might not otherwise be drawn to politics.
Linkul e cadou și o invitație să-l parcurgeți, pentru că un fenomen asemănător se naște și în România, foarte puțin tradus. Și are și un declanșator comun.
The pandemic, for many women at the conference, had been a moment of rupture, of questioning pre-existing beliefs. They were stuck at home, isolated, uncertain about their futures and in some cases distressed about the lockdowns and protests in their communities. They began to seek out new political perspectives.
În rest, republicanii se chinuie să treacă până pe 4 iulie The Big Beautiful Bill, o complexă inițiativă legislativă, care vizează zeci de arii, dar mai ales tăieri de la asistența medicală, programele sociale și ce ar mai putea beneficia săracilor. Și linkul ăsta e cadou, că mi-au rămas mici.
Suplimente de informații.
Microsoft spune că are un sistem care e mai bun ca oamenii la a pune diagnostice unor probleme medicale complicate și va deveni o super-inteligență medicală. În România, acest AI va fi testat la eliberarea concediilor medicale, probabil.
„Creștere explozivă” a numărului de căpușe care cauzează alergii la carne în SUA din cauza crizei climatice. Nu, încălzirea nu există, e doar o conspirație ca să reciclăm noi plasticul.
La ce trebuie să te uiți atunci când alegi o cremă de protecție solară. Weekendul ăsta mi-e martor că eu trebuie să mă uit la cum mă dau.
The Atlantic se întreabă de ce nu pot dormi americanii și spun că insomnia a devenit o urgență de sănătate publică. Vă fac textul cadou pentru soluția enunțată în el. Terapia cognitiv comportamentală.
Care e cea mai hidratantă băutură.
Trei documentare bune de văzut. Mâine revin cu mai multe recomandări.
Theodore Roethke. Mulțumesc, pe curând.
Ce buuuuun! Mulțumesc!
Mulțumim frumos