„Eu nu cred aşa ceva. Nu cred. Dacă vă uitaţi la structura bugetului public, o să observaţi că de departe grosul este deţinut de salarii şi de pensii. Dacă cineva se încumetă. În primul rând, nu poţi să tai salarii şi pensii cum vrei. Decretăm de mâine că tăiem salarii şi pensii la oameni. Poţi, într-adevăr, să tai din cheltuielile alocate bunurilor şi serviciilor. Cei care susţin teza că corecţia deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră. Aşa ceva nu este posibil. Eu vorbesc pe baza analizei pe care noi o facem la Consiliul Fiscal şi pe baza judecăţilor pe care le am eu. Eu cred că nu putem evita creşterea veniturilor fiscale ale statului şi prin unele creşteri de taxe şi impozite. Acestea sunt opinii personale”
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, dând voce opiniei mai multor economiști.
Orarul consultărilor președintelui cu partidele parlamentare
Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);- au spus că nu vor merge
Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;
Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.
Mihai Fifor, PSD: „Nu vom propune un premier şi nu vom negocia ministere. Singurul subiect de discuţie este direcţia economică a ţării. Discuţiile se vor concentra exclusiv pe soluţii pentru consolidarea bugetară, investiţii, echitate socială şi reducerea decalajelor.De aceea, din delegaţia PSD vor face parte şi specialişti în economie.” Specialiștii în economie Sorin Grindeanu, Lia Olguța Vasilescu, Gheorghe Șoldan, Corneliu Ștefan și Ciprian Șerban.
Dominic Fritz, președintele interimar al USR: „Eu cred că conținutul guvernului sau conținutul programului este ceea ce contează. Nu forma este primul lucru la care ne gândim, dar bineînțeles, realitatea matematică arată că fără PSD nu pot trece aceste reforme importante”.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Varianta noastră și prima variantă pentru toată lumea este un guvern majoritar. Și eu sunt convins că va fi un guvern majoritar. Președintele trebuie să propună un premier, nu Partidul Social-Democrat.”„Creșterea TVA-ului este cea mai simplă variantă pentru orice finanțist, fiindcă pe hârtie, cel puțin, imediat vin mai mulți bani. Dar creșterea cu un punct procentual a TVA-ului înseamnă în jur de șapte miliarde, până în șapte miliarde, și s-ar putea să oprească consumul și atunci ceea ce e pe hârtie, în realitate nu va fi. Și sigur că ar crește inflație. Eu nu m-aș duce deocamdată nici cu impozitul progresiv, pentru care România în acest moment nu este pregătită.
Secretarul general al PNL, Adrian Veștea: „Ilie Bolojan este persoana care este așteptată de către români, este o persoană credibilă, o persoană care a demonstrat în viața publică că este în măsură să facă aceste reforme. Le-a făcut și la nivelul Consiliului Județean Oradea, le-a făcut și la nivelul primăriei Oradea și le-a făcut inclusiv la nivelul Senatului în scurta perioadă pe care a avut-o. Este o persoană care, din punctul meu de vedere, are prima șansă. Nu cred că ar trebui să închidem ușa niciunei astfel de discuții. Important este ca, într-un final, cel care va ajunge în poziția respectivă, să își poată asuma toate aceste reforme pe care statul român trebuie să le facă”
Va fi frumos, ce să mai.
Parchetul General extinde urmărirea penală a lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid contra umanităţii şi de crime de război şi promovarea de idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Aseară, Călin Georgescu anunțase că se retrage din viața publică spre energiile sale.
Problema creșterii extremismului nu se poate limita doar la un nume care să liniștească opinia publică. Sunt mișcări și oameni care fac un rău cel puțin la fel de mare ca citarea din Corneliu Zelea Codreanu, care sunt lăsate să se desfășoare nestingherit. Să nu ne mulțumim cu un Escu.
The first-order effects of the attack on knowledge will be the diminution of American science and, with it, a decline in the sorts of technological achievements that have improved lives over the past century. Modern agriculture and medicine were built on the foundation of federally funded research. Many of the most prominent advances in information technology were also made with government support, including the internet, GPS, and touch screens.
For the past century, state-funded advances have been the rule rather than the exception. Private-sector innovation can take off after an invention becomes profitable, but the research that leads to that invention tends to be a costly gamble—for this reason, the government often takes on the initial risk that private firms cannot. Commercial flight, radar, microchips, spaceflight, advanced prosthetics, lactose-free milk, MRI machines—the list of government-supported research triumphs is practically endless. To the extent that private-sector research can even begin to fill the gap, such research is beholden to corporations’ bottom line. Exxon Mobil knew climate change was real decades ago, and nevertheless used its influence to raise doubt about findings it knew were accurate.
Noul Ev Mediu, un text din The Atlantic, ce arată viitorul distopic creat de tăierile lui Trump.
De pe front. Bullet cu bullet.
Germania amenință, prin ministrul său de externe, că va lua măsuri împotriva Israelului și a avertizat guvernul Netanyahu să nu instrumentalizeze legătura istorică de după război.
Putin a cerut într-o întâlnire cu oamenii de afaceri strangularea companiilor străine ca Microsoft și Zoom.
Suplimente de informații
Pusesem ieri sărbătoarea celor de Liverpool pentru bucuria ei, dar un bărbat de 53 de ani a intrat cu mașina în mulțime. 50 de răniți, patru dintre ei grav. Nu e un atac terorist. E un om cu probleme, cel mai probabil. Față de alte incidente violente, Poliția a comunicat foarte repede detalii despre atacator, pentru a nu lăsa zvonurile să se propage și să transforme un eveniment nefericit într-un instrument de propagandă pentru extrema dreaptă, așa cum s-a întâmplat anul trecut, la Southport. Asta e o chestie care poate fi învățată. Și o a doua, fără legătură cu incidentul ăsta, în UK se vor deschide centre de criză în sănătatea mentală pe lângă unitățile de primiri urgențe.
Comisarul European pentru democrație spune că există îngrijorări serioase privind statul de drept în Ungaria. El spune că dacă guvernul maghiar nu va retrage legea agentului străin, vor fi acționate mecanismele legale. 14 țări europene, cărora li s-au adăugat și Franța și Germania, critică interzicerea Gay Pride la Budapesta și pun acest gest pe lista ofenselor împotriva drepturilor omului.
Pe partea noastră de împărăție, PressOne prezintă România pacienților navetiști. Cum ajung bolnavii să caute ajutor medical la zeci de kilometri de casă.
Ministrul Educaţiei, Daniel David, la prezentarea raportului OCDE: În zona învăţământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu. Evaluarea din clasa a opta e prea restrictivă, punctuală şi grevează traiectoria de viaţă. Ministrul dă ce place presei și publicului, sound bites. Chestii care sună bine, doar că vorbele nu fac reformă. Și reforma nu e doar la UBB.
Creatina revine în atenția noastră, de data asta de la BBC, care trece prin încercările științifice de a-i dovedi eficiența în a îmbunătăți funcțiile cognitive.
Mă tot țin să vă spun să nu ratați, dacă sunteți la Cluj, Oamenii Dreptății, joi, de la 19.00. Criminologul Vlad Zaha, biologul Alexandru Stermin, profesoara Anda Culișir, activista Linda Greta, trupa Poethree, actorul István Téglás, scriitoarea Laura Ionescu, jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț de la Teleleu, politologii Răzvan Petri și Vlad Adamescu de la Politică la Minut sau trupa de rock-alternative EYEDROPS. Înșiruirea asta pare fără suflet, așa, dar spectacolul are cu siguranță. Dacă aveți nevoie de inspirație, dacă vreți să vă bucurați, cred că e opțiunea potrivită.
La București, nu o să încetez să recomand Toată liniștea din lume, care se joacă vineri și sâmbătă, la Centrul Educațional Replika.
Pentru cei care nu sunt în București sau Cluj, avem o proză scurtă SF despre un oltean trist în mijlocul Pacificului, dintr-un viitor mult prea apropiat. Marin Bucea din Balș, județul Dolj, este personajul central din „Ultra Marin”, un roman coming of (middle) age scris de Dragoș Costache. Eu nu sunt cititoare de SF, dar aș putea încerca.
Pe micile abonamente, HBO are sezonul doi din The Rehearsal, care înțeleg că e o bijuterie de care nu știam. Sirens e cam meh pentru mine.
Iain Crichton Smith. Mulțumesc, pe curând.
Am dat click doar pentru poze 😂 am mușcat-o.
Mulțumim