O luăm încet prin veștile bune ale sfârșitului de săptămâna, chiar dacă le-ați mai auzit. Ne ajută să punem lucrurile în perspectivă.
Iranul a ales un președinte reformist, atât cât poate fi de reformist un membru al clasei politice iraniene. A fost chirurg și crede că femeile sunt oameni, în țara care și-a omorât femeile, chiar și după Mahsa Amini. “Girls and women are our own and not foreigners. We have no right to force girls and women regarding citizenship rights. We will not be able to cover women’s heads through coercion.”
A fost cea mai mică prezență la vot din istoria recentă a alegerilor lor și femeile nu vor fi în siguranță de mâine, dar e un semn.
Așa cum a fost și în Franța. Renunțarea celorlalți candidați, pentru ca votul să nu fie fragmentat, e unul dintre motivele pentru care partidul lui Marie le Pen nu a câștigat. Unitatea în fața răului a fost forța. Cei care au învins sunt de la socialiști la anti-capitaliști sadea, dar au știut să se unească împotriva unui dușman comun. Liberté, Égalité, Mbappé.
Veștile bune se opresc aici, pentru că va fi dificil de format un guvern care chiar să facă ceva. Iar un continuu blocaj înseamnă stagnare economică, zice S&P Global. Și asta nu poate fi de bine
"Our AA-/A-1+ sovereign credit ratings on France would come under pressure if economic growth is materially below our projections for a protracted period,"
Dead Poets Society.
Am zis degeaba că veștile bune se opresc. Aș vrea să ne uităm la două lucruri importante.
Contabilii au ieșit în stradă astăzi. Protestul ”Fără haos în legislaţia fiscală” viza lipsa transparenţei şi măsuri luate ”pe furiş”. Așa cum sunt aproape toate.
Așa cum a fost Ordonanța privind testarea antidrog în trafic, despre care Marcel Ciolacu a anunțat astăzi că va fi modificată. România e campioană europeană la accidente și morți pe șosele. Drogurile sunt pe locul 28 la cauze, totuși, Guvernul a dat această Ordonanță, ce avea să priveze de carnet pe nedrept aproape 40% dintre cei opriți. Cam asta e rata de eroare a drug testului. Uneori, timpul de procesare a probelor e până la un an. Dar Guvernul, care nu se uită la traficul de droguri, celebrul 0 grame de cocaină în Portul Constanța, mergea înainte. S-a oprit pentru că câțiva oameni și-au pus știința și energia în a spune că e greșit. Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, psihiatrul Eugen Hriscu și o petiție Declic. Sigur, și câteva ONG-uri. Dar energia unor oameni a reușit să facă asta. E posibil ca joi ordonanța să fie modificată tot prost, dar seara e și un protest, care poate ține loc de dialog social.
Tot după reacțiile din spațiul public, premierul a anunțat că va vorbi cu Grindeanu și poate se lucrează pe Valea Oltului și noaptea, ca să fie bine, să nu fie rău.
Niciuna dintre aceste măsuri nu a avut un circuit firesc, nu a ținut cont de nevoile cetățenilor. Sigur, veți spune că avem vieți, că nu ne putem transforma în veșnici protestatari și că nu putem continua acest dans pasiv-agresiv cu Guvernul. Aveți dreptate, dar trebuie să știți că Guvernul e pus acolo să servească intereselor cetățenilor și că aceștia își pot spune opiniile și în alte zile decât cele de alegeri. Și uneori sunt ascultați.
Probleme transportului sunt sistemice și au astăzi episoadele lor.
Sute de oameni au așteptat ore în șir să urce în avioaneleTarom rămase fără piloți. 29 de comandanți de aeronavă și copiloți s-au declarat „inapți pentru zbor” și au refuzat cursele arondate. Totul, în urma unor negocieri salariale eșuate cu conducerea TAROM, de săptămâna trecută. Starea inapt pentru zbor poate dura maximum 48 de ore și nu poate fi sancționată.
CFR a impus restricții de viteză pe anumite rute și se așteaptă la întârzieri, pentru că temperaturile la nivelul șinelor ajung la 80 de grade. Nu există predictibilitate pentru întârzieri, așa că compania recomandă să avem o sticlă de apă la noi. Spre sfârșitul săptămânii, meteorologii se așteaptă la temperaturi resimțite de 44-45 de grade.
De pe front. Bullet cu bullet.
Luni Ucraina a fost lovită cu 40 de rachete, în cel mai mare atac din ultima perioadă. Cel puțin 36 de oameni au murit, iar un Spital de Copii din Kiev a fost distrus. Potrivit Convențiilor de la Geneva, școlile, spitalele și bisericile nu trebuie atacate. Totuși, la sfârșitul lunii trecute The New York Times număra peste 900 de astfel de instituții distruse de la începutul războiului.
Un raid aerian israelian a lovit o școală din Gaza și a ucis 16 persoane în weekend. Și aici se aplică aceleași reguli.
Astea au fost imaginile sfârșitului de săptămâna cu locuitori ai Barcelonei stropind turiștii cu pistoale cu apă, într-un protest împotriva turismului de masă. Pentru localnici înseamnă o criză a locuirii, prețuri mai mari și o viață mai dificilă. E doar ultimul din seria de proteste din marile capitale. Până acum.
Pier Pasolini, Alberto Moravia și Maria Callas în Mali, 1970.
Suplimente de informații
Biden le-a cerut democraților din Congres să nu-l mai preseze să se retragă, că el rămâne. Într-un interviu aranjat, pentru care realizatoarea și-a dat demisia, Biden a zis că e prima femei de culoare aleasă la Casa Albă.
Boeing și-a recunoscut vina pentru unul dintre capetele de acuzare din procesul care viza prăbușirea a două avioane 737 Max. E o lovitură de imagine pentru companie, dar și o economie. Va plăti amenzi de 487 milioane statului american, față de cele 28 de miliarde pe care le cereau familiile victimelor. Boeing e implicat în acest moment în mai multe scandaluri privind securitatea aeronavelor lor. Parte dintre ele se datorează unor avertizori de integritate care au ales să spună ce e în neregulă cu compania, pentru ca toți să fim în siguranță. Cu toate acestea, transportul aerian e cel mai sigur. Foarte poluant, dar asta e altă mâncare de pește.
La aproape o lună de la moartea lui Alice Munro, fiica sa spune că a fost molestată de tatăl vitreg și deși a aflat, mama sa l-a iubit prea mult prea agresor ca să-l părăsească.
Am și o chestie aproape bună, dar nu chiar. Numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală la pensionari a crescut cu 25% în timpul pandemiei. Vestea bună era că există viață. Pentru tot restul există prezervative.
De creierul nostru are nevoie de alți oameni. Un pic de știință pentru încăpățânați, introverți și oricare dintre noi.
Cât de mult ajută trezitul la 5 dimineața. E un nou trend pe social media care promite viață veșnică și wellbeing pe săturate. The Guardian ne arată un exercițiu de acest tip și rămâne cum am stabilit: nu există rețete.
Sportivul paralimpic Arnaud Assoumani ne dă niște sfaturi pentru un Paris mai bun. Restaurante și tot ce îi trebuie voinicului.
La București e prea cald pentru alte recomandări în afară de roșii cu brânză. Nu uitați că sunt filme de vară la Elvira Popescu, că e orașul plin de concerte și avem filme noi pe abonamente. Și poezie, că nu suntem căruțași.
Laura Kasischke. Mulțumesc, pe curând.