Nu e ca și cum ne ușurează Cucerai alegerile, dar le rezumă excelent.
Ne-a stricat tututor seara, inducând panică, o hotărâre a Curții de Apel Ploiești care spune că suspendă executarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024.
Curtea de Apel Ploiești nu are competență. E ca și cum ar decide Tribunalul Darabani.
E act jurisdicțional al Curții. Puterea judecătorească și-a depășit clar competența. E conflict juridic de natură constituțională.
Dar lăsând noțiunile de drept la o parte, haideți să ne uităm la altceva. Aceeași cerere a fost depusă la mai multe curți.
Până s-a găsit omul care să-și depășească competențele și să creeze confuzie.
Confuzia asta e de natură să rupă din electoratul lui George Simion. Ea îi va face pe votanții Georgescu să stea acasă, să aștepte turul II-înapoi. Și pe mai mulți să ne întrebăm unde naiba trăim.
Noi să fim sănătoși. Eu, de exemplu, am avut toaată ziua o migrenă. Poate și pentru că primul lucru pe care l-am citit dimineață era un sondaj care mărea distanța în Simion și ceilalți și nu avea explicit o proiecție pe turul doi.
Sunt, ca mulți oameni, un votant emoțional. În decembrie, cum vă povesteam, l-am ales în primul tur pe Kelemen Hunor, care n-avea absolut niciun risc să iasă, părea ok pe hârtie, dacă uitam tot ce înseamnă UDMR, bucuriile mele stupide. Când am văzut rezultatele, m-aș fi bătut singură. de ce n-am votat eu util, ca oamenii cu cap. De ce m-am alintat eu pentru a nu știu câta oară? Pentru că n-aveam nimic care să-mi indice pericolul în care aveam să ne aflăm.
Sigur, acum am un candidat pe care îmi pun mai ușor ștampila. Nu cu încredere, dar mai ușor. E el cel care poate ajunge în turul doi sau iar arunc votul într-o fragmentare care maximum îl avantajează pe Ponta?
Am încredere în instituțiile care ar trebui să verifice că o fac? Au încercat în vreun fel să recupereze deficitul de încredere de pe 6 decembrie încoace? Tot nu.
Mă rog, iată ce au mai făcut astăzi.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat oficial că începe un control AUR, după apariția informațiilor despre un contract de lobby de 1,5 milioane de dolari, pentru promovarea lui George Simion în SUA. Documentul apare pe site-ul oficial al Departamentului Justiției din SUA. Aștia neagă și spun că era un draft, că era o ciornă fără nimic, că le-a mâncat pisica tema. Americanii nu ar fi înregistrat dacă era un șervețel de pe masă. În plus, scrie G4Media, George Birnbaum, omul care l-a ajutat pe Arthur Finkelstein să creeze “monstrul” Soros, este partener la BGD Legal and Consulting, firma care face lobby pentru George Simion în SUA.
AEP a sesizat DNA și Parchetul General în privința donațiilor primite de Nicușor Dan în precampanie și că a folosit mașina primăriei. 3.000.000 de euro.
Trebuie să vă las două texte importante pentru problema aceea rușinoasă cu deficitul.
România va aștepta rezultatul alegerilor prezidențiale din luna mai și adoptarea unor noi măsuri de reducere a celui mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană înainte de a reveni pe piețele internaționale cu eurobonduri, a declarat șeful Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu, pentru Bloomberg. Noi măsuri înseamnă taxe.
Radu Stochița de la Cartel Alfa analizează deficitul dincolo de garanții. Și vorbește și despre riscurile pentru ceilalți. Zic ceilalți pentru că printre cititori cei mai mulți sunt din mediul privat, cu o pondere ochiometrică de 70%. Pentru bugetari problema este dezastruoasă: Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au ajuns la un acord să nu aplice o nouă lege a salarizării decât atunci când deficitul scade sub 5,0% din PIB. Dacă prognoza s-ar respecta, atunci de-abia din 2028 încolo (în 4 ani…).
Încă o chestie care îmi dă dureri de cap și apoi mergem spre alte îngrijorări.
Nu vă dau link, pentru că cele mai multe publicații dau fix cu cuvintele ministrului, care pare să ne liniștească cu populismele lui de doi lei. Pentru unii consumatori, facturile se vor dubla. Și da, dacă pentru mine s-ar putea să însemne niște pachete de țigări, pentru alții ar putea fi dramatic, și direct, și indirect. Dar când se va ajunge acolo, se va arunca vina pe companii și se va alimenta populismul și gata. După cum am observat mai sus, chiar era nevoie să mai alimentăm niște populism.
De pe front. Bullet cu bullet.
Trump îi cere lui Putin să se oprească, după cel mai sângeros atac asupra Kievului de la începutul anului. Cel puțin 12 morți. Bine, înainte de asta îl acuzase pe Zelensky că nu se poate face pace din cauza lui, că nu vrea să cedeze Crimeea. Stropșelile astea ale lui Trump pun presiune pe liderii europeni. Trebuie să se hotărască de partea cui sunt.
44 de oameni morți și în Gaza, după un atac israelian.
Superbă coperta the Economist, care mai are încredere în Constituție și rolul ei. Sper să ne-o recăpătăm și noi. Suplimente de informații
Ministrul Mediului a anunțat programul Rabla pentru Termopane.
Superbă asta. Womanosfera, mișcarea anti-feministă care le spune femeilor să fie slabe, fertile și republicane. Am depășit toate cele trei pericole, dar să știți că există și în onlineul românesc o mică mișcare trad-wife, cu exponente în general din Republica Moldova, cu roluri de gen mai conservatoare, și din partea cultelor din Vestul țării. Observația mea e doar o observație, nu am niciun cantitativ în ea.
Beneficiile curățatului cu oțet.
Curtea de Apel mi-a stricat planurile de a nu mai scrie vinerea și tot desfășurătorul. Azi n-am recomandări, o să încerc mâine mai pe veselie.
Tom Snarsky. Mulțumesc, pe curând.
muuulțu de mention
Sunt 3mil de lei, nu de euro, acolo la Nicusor... Nu stiu daca mai conteaza :((( Macar nu i-o fi dat la MAGA... Si pe mine m-a durut capul toata ziua, nu glumesc - articolul cu Womansphera l-am citit acu vreo ora si eu, deci nu era de la el. Nu mai pot, nici cu astia, nici cu ailalti, cu nimeni :((((