I feel like we’re seeing a prime example in what might darkly be characterized as the “death of empathy.”
So hear me out on this. When people are feeling sour or anxious, I think they don’t want to be lectured that other people have it worse than they do. Instead, they want to be told they are justified in being upset and aggrieved and that their leaders, as Bill Clinton liked to tell us, “feel their pain.” And it’s even better if they are given a convenient group to blame for their troubles.
E vocea lui Michelle Cottle, Times Opinion politics correspondent, în podcastul Why politics seems so cruel right now. Auzind asta m-am gânditȘ asta avem și noi. Sunt particularități americane, dar și simptome comune.
Că altfel nu se explică de ce am început să ne dăm în cap cu marxism și neoliberalism, cu tot felul de etichete, când problema e deficitul, nu celălalt.
Sigur, tonul discuției a fost dat de lideri de opinie, într-o încercare de a măsura cine are democrația mai mare, care a dus la o decredibilizare nenecesară.
Să mergem la negocierile pentru formarea guvernului și reducerea deficitului. Potrivit Hotnews, Sorin Grindeanu, Ilie Bolojan, Dominic Fritz și Kelemen Hunor au stabilit să formeze 16 grupuri de lucru – câte unul aferent pentru fiecare minister. Șase cai frumoși.
PSD, străin total de dezastrul de acum, s-a trezit că îi lipsește dialogul social, că n-au fost invitate și sindicatele, și deși pe surse a cerut șefia Camerei, un șef de servicii și alte lucruri folositoare cetățeanului ca să intre la guvernare, în public zice că nu poate tolera creșterea TVA. Din punctul nostru de vedere, creșterea TVA nu este o măsură de luat, este inacceptabilă și argumentele pe care le-am oferit public sunt următoarele. Creșterea TVA ar pune o presiune pe bugetele celor mai nevoiașe dintre familii, acelea dintre familii care-și folosesc întregul buget pentru cheltuieli de la o lună la alta pentru cumpărături, de exemplu, și este un lucru pe care noi nu-l dorim și pe care nu-l considerăm corect, zice purtătorul de cuvânt al PSD.
Cel care vorbise de taxe fusese Ilie Bolojan. Ştim care ne sunt posibilităţile, dar cred că orice om raţional înţelege că lucrurile nu mai pot continua, în felul în care au mers până acum. E uşor să faci declaraţii, să trasezi ţinte sau lucruri care le urmăreşti, dar contactul cu realitatea cred că este destul de dur şi, din punctul acesta de vedere, noi vom susţine un pachet de măsuri în care reducerea cheltuielilor statului să fie net mai mare decât creşterea veniturilor acestora, eventual, prin taxe şi impozite.
USR s-a remarcat astăzi nu prin vreo negociere, ci prin Claudiu Năsui, care a găsit gaura. Era cercetarea. Mai întâi un Eurostat.
Suntem rușinea Europei la alocarea pentru cercetare. Acum Năsui spune că sunt prea multe Institute și rupem pe economie, dacă le tăiem. Sunt câteva care fac umbră pământului, are dreptate. Dar și dacă le tai pe toate, tot nu faci nimic. Explică Radu Stochiță.
2.Dacă închizi toată Academia Română cu toate cele 70 de institute, faci economie de jumătate de miliard de lei (JUMĂTATE, adică 0,5, adică sub 2% din cât ai nevoie să economisești anul acesta).
3. Nu știu de unde au ajuns la suma de 6 miliarde care se duc anual pe sporul de antenă. Sporul de antenă (nu se numește așa) este maxim 15% din salariul de bază (blocat la 2018) și este plafonat la 1.500 lei.
Să presupunem că toată lumea care ia spor de antenă are 1.500 lei (ADICĂ MAXIM, nu se poate mai mult), deci pe an ar fi 18.000 lei.
Ca să aflăm câți oameni au spor de antenă împărțim 6.000.000.000 / 18.000 și ne dă 333.333 bugetari, deci rotunjim la 335.000.
De unde ai 335.000 de bugetari cu spor de antenă?! Unde sunt? Administrația Publică are sub 250.000 de oameni angajați. Dintre aceștia nu toți au spor de antenă, iar cea mai bună parte nici nu ia la cuantumul maxim de 1.500 de lei.
4. Plafonarea sporurilor la 30%. Deja sunt blocate la 30% pe ordonator de credite, dar cel mai urat e că valoarea lor se raportează la 2018, nu la salariul din plată.
Sporul de antenă nu se numește așa, e o poreclă dată pentru a urî mai tare bugetarii. El se cheamă sporul pentru condiții periculoase și se stabilește de DSP, după niște criterii. Să zicem că le ia sporul ăsta, deși sunt oameni care chiar lucrează în condiții vătămătoare. Tot nu se fac banii.
Nicuşor Dan: Va fi o discuţie şi cu reprezentanţii marilor confederaţii sindicale. Cu organizaţiile patronale a fost mai simplu. Era previzibil ce o să ne spună, nu vrem să mărim taxele. Am râs.
În fine. Noi pe 4 iunie ar fi trebuit să ne prezentăm în fața Comisiei Europene cu temele făcute, ca să nu ne suspende banii. Acum, ministrul de finanțe spune că am fost și bolnavi când eram mici, ne-a mâncat și pisica tema, au fost și alegeri și să fie Comisia doamnă și să ne lase un pic să mai calculăm. Tanczos Barna e ministru al Finanțelor din decembrie și guvernul din care a făcut parte a stabilit data alegerilor, nu bunica Casandra. Sper ca pe data de 4 iunie să avem o abordare corectă din partea Comisiei Europene şi să avem acest răgaz, timp de câteva zile, săptămâni, să putem prezenta o propunere de măsuri la care se lucrează.
Ce bine că a dat Tanczos vina pe situația politică, ca să vă bucur cu obsesiile mele. Știți că s-a ajuns aici din cauza neîncrederii în instituții, clasa politică, toate cele. Ok. S-a învățat lecția. Astăzi, ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost publică la două ore după ce s-a terminat.
Nicușor Dan spune că un termen realist pentru formarea noului Guvern e de două săptămâni.
Și încă una frumoasă. După cum vă tot bat la cap, în loc să fie vorbit cu stimatul cetățean despre mărirea facturilor la Energie de la 1 iulie, ministrul merge frumos pe burtă și le recomandă oamenilor să meargă dânșii la Hidroelectrica, că are cel mai bun preț. Problema e că Hidroelectrica nu mai poate prelua mulți clienți.
Și mai e o chestie. Cercurile rusofile au agregat tot weekendul ideea că Hidroelectrica va fi vândută Veolia, pentru că așa i-a promis Nicușor lui Macron. Dacă pentru dumneavoastră poate fi amuzant, pentru ceilalți e doar o întărire a ceea ce cred. Nicio instituție a statului nu s-a gândit să zică altfel.
Acesta este un protest organizat de Centrul Filia.
Vineri, una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România, Marilu Dobrescu publică un lung video în care vorbește despre abuzul fizic și psihic la care a fost supusă de fostul să partener. Videoul devine numărul 1 în Youtube Trending și are peste un milion de vizualizări în primele 24 de ore. În plus față de mărturisirea ei, în comentarii sunt sute de femei care spun că li s-a întâmplat același lucru. Bărbați care spun că recunosc în privirea ei privirea mamelor abuzate. E un val de empatie.
Două zile mai târziu, un bărbat împușcă mortal o femeie însărcinată aflată de mână cu fiica ei de trei ani. Bărbatul era agresorul ei din copilărie, o abuza încă de când avea 14 ani. După ani de abuz sexual, fizic și psihic, mai multe ordine de protecție și plângeri la poliție pentru amenințare, agresorul a omorât-o în plină stradă, în fața mai multor copii.
Este al 25-lea caz de femicid din ultimele cinci luni. În fiecare an în România zeci de femei sunt omorâte doar pentru că sunt femei.
Acest omor a fost mai vizibil decât celelalte 24 pentru că victima a fost trivializată prin prezentarea ei drept concurentă la Insula Iubirii. Sigur a făcut ea ceva e parte din mentalul colectiv. Prostituată, videochatistă, tot felul de termeni care să justifice omorul, care nu poate fi justificat prin nimic.
Au urmat și declarații politice, desigur, care iar făceau ceva. Problema e că în România legislația de acum nu e aplicată. Una dintre probleme. Pentru toate e protestul de mâine.
De pe front. Bullet cu bullet.
A doua tură de discuții între Ucraina și Rusia la Istanbul a durat o oră. Era și greu să se întâmple ceva, s-au așezat la masă pentru că Trump le-a cerut ambelor părți imperativ asta. Vin după un weekend de atacuri reciproce și o îndărătnicie a Rusiei. Ce au făcut ucrainenii în weekend sper să fie la un moment dat un film Netflix. Au strecurat timp de un an și jumătate drone și le-au ascuns în Rusia și apoi au atacat baze aeriene rusești. 41 de aeronave ar fi fost distruse. Nicio victimă umană. Operation Spider Web a fost menită să oprească la bază bombardamentele rusești. Toți plantatorii de drone au fost extrași la timp.
Trei oameni au fost uciși și alte câteva zeci, răniți, după un atac israelian lângă un centru de ajutor din Gaza.
Suplimente de informații
Nawrocki’s victory is unlikely to have much of an impact on foreign and EU policy, where the government takes the lead. That means Tusk’s approach of junking the eight years of isolationism, EU-skepticism and anti-German views that dominated when PiS ruled from 2015 to 2023 won’t change. Ce mai înseamnă victoria celuilalt polonez.
Ne-am supărat din nou pe CCR săptămâna trecută, cu declarațiile de avere, acum putem înțelege mai mult. Despre efectele concrete ale deciziei CCR privind declarațiile de avere: La ce să ne așteptăm, precedentele din jurisprudență și nu numai, cu profesorul Bogdan Dima. E rost și de soluții.
Un text minunat, despre terapie și așteptări. What we want is quick, clever fixes. What we need is quite different: the ability to tolerate intolerable feelings, to sustainably change and grow. Nu o să ne vindece nimeni ca prin minune.
Știu, chiar vă întrebați ce se pe mai poartă pe TikTok. Tratamentele cu seu de vacă sunt foarte trending.
Am văzut acest film la OneWorld, cu Dianele. Abia așteptam să vă spun și dumneavoastră despre el. Am așteptat să fie pus online și nu era. Am mai stat puțin și i-am scris lui Anelise Sălan, să o întreb când va mai avea proiecții. Mi-a răspuns că nu știe, că depinde de rezultatul alegerilor. În România care s-ar fi putut contura altfel, filmul ar fi putut deveni periculos. Faptul că ajunge în cinematografe, fie și doar în București deocamdată e o victorie.
Am vrut atât de mult să vi-l recomand pentru că deși a început greu pentru mine, cu niște bombăneli de tipul bine că e lumina bună și vă iubiți voi, am plecat dorindu-mi să-l cuprind. Sa-l mângâi, să ceva. E povestea unui dintre cuplurile care a dat România în judecată la CEDO pentru recunoașterea drepturilor. Dar nu e despre cuplul acela, ci despre noi, despre familii, despre prieteni și viață. Și îl recomand chiar și conservatorilor. Sau mai ales lor. Plusez din nou cu oferta să mergeți să-l vedeți și dacă vi se pare că v-ați pierdut timpul, vă dau eu banii înapoi.
Pe micile abonamente, Mountainhead e o săpuneală dată tech bros de creatorul Succession. Comedie cu apocalipsă sau ceva pe acolo.
Bucuria concertului Tigger Lillies a fost și mai mare, pentru că am cunoscut acolo câțiva cititori. Le mulțumesc pentru generozitate. Chiar dacă reacționez semi-tâmp, să știți că e o bucurie să vă cunosc, așa că nu ezitați să mă trageți de mânecă. Sau să scrieți, când vă supără ceva.
Paul Blackburn. Mulțumesc, pe curând.
Mulțumesc! <3
Problema economiei poate fi rezolvată în două moduri: 1. găsirea unei ecuații matematice imposibile care să lege economia și bugetul de fiscalitate, de justiție prin lupta împotriva corupției și recuperarea de bunuri și sume pierdute (recent sau sau istoric), crearea de noi oportunități economice și sisteme de afaceri + infrastructură, pe premiza - problemelor noi care cer întotdeauna soluții noi. 2. Tot ceea ce a fost până acum, șters cu buretele și reluat totul de la început. Ca să rezolvăm problemele economiei globale trebuiesc șterse toate datoriile istorice ale statelor cu probleme - reluarea activității de la capitalul actual plus susținere în modernizare și investiții în resurse existente. Oportunități noi pentru toată lumea. Asta în contextul în care marii bancheri ai lumii consideră că au de recuperat sume importante de la unele state care deja au ajuns la fundul sacului, nu se ia în considerare faptul că resursele planetei (ale țărilor in cauza), nu mai sunt atât de bogate cum erau la începutul sec. XX. După un secol și jumătate de industrie progresivă, războaie și jafuri, este posibil ca viața pe Pământ să se termine și visteriile prea venerabiilor bancheri sa nu își îndeplinească toate cotele stabilite acum 100/200/1000 de ani sau cine știe când - pe când planeta era un loc numai bun de exploatat - sunt singurii vinovați pentru pierderi și tot ei sunt vinovați și pentru excese.
Nu sunt vinovați cei care muncesc cinstit și își plătesc taxele pentru ca copii lor să aibe cât de cât un viitor, de pe urma cărora se între-susțin toate sistemele bancare!
Pentru a supraviețui cu toții este important ca acești oameni să fie primii care se bucură de protecție și de beneficii, nu cei pe spatele cărora să se urce împreună cu toți dictatorii și cu guvernele lumii. - (zice-se ca ei conduc lumea, sau asa era odată).