La primărie ești sărutat de cineva
Îmbrăcat în leopard
Atenție la substantivul comun soție
Pe brațul lui drept stă în genunchi o sirenă
Singura tipă din lume care se mai roagă pentru el
Vasile Leac
Dramaturgul Ionuț Sociu remarca o chestie apropo de Eminescu. Încă mai sunt unii care o țin cu placa asta: „Dacă Eminescu nu și-ar fi pierdut timpul cu gazetăria, ar fi avut mai mult timp pentru literatură și să vezi atunci câte capodopere ar fi dat.” Să spui asta înseamnă că nu știi mai nimic despre omul Eminescu. Da, Eminescu avea probleme cu banii și era prost plătit, dar el nu se ocupa cu gazetăria doar pentru că avea nevoie de bani, ci și pentru că îi plăcea.
așa cum spune un articol din Convorbiri Literare (1889), Eminescu „se interesă cu atăt mai mult la toate manifestările vieţei intelectuale, fie scrierile vreunui prieten, fie cetirea a tot ce se publică in literatura romănă, fie studiarea mişcării filosofice in Europa, fie izvoarele istorice, despre care avem cunoştinţa cea mai amănunţită, fie luptele politice din ţară. A se ocupă cu vreuna din aceste chestii, a cugetă şi a scrie asupra lor, era lucrul cel mai potrivit cu felul spiritului său.”
Sunt convins că, dacă trăia azi, Eminescu era acum prins în ciomăgeli pe Facebook, cu 30 de taburi deschise în browser, și nu la numărat de nuferi pe malul unui lac.
Haideți să vedem ciomăgelile zilei, așa cum sunt deschise în browserul meu.
Pete Hegseth, cel nominalizat de Donald Trump pentru portofoliul de Secretar al Apărării, a fost audiat în senatul american. El e acuzat și de agresiuni sexuale, dar și de faptul că, sub influența alcoolului face tot felul de prostii. De la urcat pe scenă cu stripteusele până la proferat amenințări la adresa unor minorități religioase. Nu a fost o audiere ușoară, dar a trecut liniștit și a promis că dacă va fi învestit nu va mai bea.
Ceea ce poate ar fi recomandabil și pentru oficialitățile de București. Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria premierului Marcel Ciolacu, a spus în fața mai multor investitori străini, la Viena, următoarele
Hidroelectrica e cel mai mare producător de energie din lume. Nino-nino. Cei mai mari producători sunt Saudi Aramco, Exxon, Chevron, Petro China.
țara noastră a atras investitori de „nivel foarte înalt, precum BlackRock, Goldman Sachs sau chiar fonduri suverane”, ceea ce este corect, remarcă Hotnews. Doar că investițiile BlackRock sunt de doar 280 de milioane de lei, în 9 companii listate pe piața de capital.
Mă mir că nu le-a zis că aici curge lapte și miere, că Grădina Maicii Domnului, tunelurile din Bucegi. Altfel veneau investitorii, când le auzeau pe astea bune.
“There is awareness among European countries that the next few months will be a very difficult time … That’s why we think that this particular moment is the right time to say loudly that it’s time to take responsibility for our future and our security. Security is something that we need to think about every day. It’s not only about strengthening our defence industry capabilities. It’s also about internal security … about energy security and economic security.”
Declarația e a ministrului polonez Adam Szłapka, pentru The Guardian. Țara sa a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene și e una dintre cele mai vocale când vine vorba despre siguranța și stabilitatea europeană, dincolo de vreun slogan de campanie. Aceste teme sunt inexistente la noi sau fredonate șlăgarnic de bardul de la Energie.
De pe front. Bullet cu bullet.
Hamas spune că a aprobat armistițiul negociat în Qatar, iar Israelul va vota joi dacă acesta trece. Sunt 15 luni de oroare și moarte, începute cu atacul Hamas de pe 7 octombrie.
"I can only confirm that Russia planned acts of air terror, not just against Poland but against airlines across the globe," a spus premierul polonez într-o întâlnire cu Zelensky.
Echipa de tranziție a lui Trump a cerut unor diplomați de carieră să demisioneze înainte de inaugurare, ceea ce nu e un semn foarte bun. De regulă, la schimbarea puterii își dau demisia toți cei numiți politic. Cei de carieră rămân pe loc, pentru a asigura funcționalitatea administrației.
Dacă tot am ajuns la Bistrița, țin să v-o arăt pe Venera Roth Gros, profesoară de engleză la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Bistrița. Venera mi-a fost parteneră de predare la cursurile de media literacy și mi-e parteneră de curiozități, revolte și soluții. Dezvoltarea continuă e obligatorie la profesori, dar face chestii nu pentru credite, ci pentru ea. Despre inteligență artificială, despre aia, despre cealaltă. Caută mereu lucruri, provocări, de învățat.
Găsim, frivole, același rimel în NYT, dar și bucuria unei lecturi. Sau a unui film greu de privit. Sau cel mai bun prilej pentru o lecție despre verificarea informației. Sau masculinitate.
Datorită Venerei și a celor ca ea nu mă apucă disperarea, când lucrurile par negre. Știu că după sperietură urmează o lecție și un pic mai bine.
Suplimente de informații
Ion Iliescu a fost vizitat acasă de procurorul de caz. Fostului președinte al României i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu s-a prevalat de dreptul la tăcere. 4 persoane au fost ucise, 2 violate, peste 1.300 rănite.
Economia germană s-a contractat pentru al doilea an consecutiv. Asta nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor 2.000.
Peste 700.000 de americani au migrat pe RedNote, o altă rețea chinezească, având în vedere că cel mai probabil de duminică TikTok nu va mai putea funcționa în SUA. Decizia Curții Supreme e probabil să vină chiar după ce trimit această ediție. Oamenii care au migrat de la o rețea a chinezilor se autointitulează Refugiații TikTok. E ca și cum nu aș găsi loc la restaurant și m-aș intitula refugiat în frigider.
Președintele sud coreean Yoon Suk Yeol a fost reținut și interogat. E primul căruia i s-a întâmplat asta încă în funcție. Anchetatorii vor să știe ce a fost în capul lui când a impus legea marțială, pe 3 decembrie anul trecut, în încercarea de a trece niște legi. Unul dintre susținătorii săi și-a dat foc, iar mulți alții pichetează sediul poliției cu poze ale lui Donald Trump, de la care speră să-l salveze pe eroul lor.
Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) va concedia 5% din forța de muncă în acest an. Asta înseamnă cam 3.600 de oameni. Cei care au performanțe proaste, pentru că urmează un an greu. Încă un reper pentru Bolojan.
Definiția obezității ar trebui împărțită, pentru că sunt prea mulți oameni care intră sub această ștampilă fără să fie nevoie, spun autorii unui nou studiu global.
Mi-e foarte greu să mă țin de lucruri și am decis că am nevoie de un manager personal. M-am plâns câtorva prieteni și cea mai organizată dintre ei, nu zic cine, dar e Adelina, a venit cu ideea unui accountability group. Nu i-a zis ea așa, îi zice NPR, care spune că asta ar fi o soluție bună pentru făcut lucruri grele. Sau făcut în general.
Ce să faci ziua ca să ai un somn bun noaptea.
Lista nominalizărilor la Bafta. Nu am văzut niciunul din categoria cel mai bun film și mă ia panica. Poate o să fiu dată afară din lumea celor care au ceva de spus despre orice.
Ca să spunem ceva, trebuie să citim, așa că
Cărțile anului 2024, Memorialistică, critică și alte nonficțiuni, în Observatorul Cultural. Trebuie să îmi iau repede Ce am învățat de la Graham Green, că nu se mai poate.
și două miauri de ale mele, pe care le-am mai spus, dar v-ați mai adunat și poate vreți să știți de mine. Cel mai mult și mai mult aștept noul Ocean Vuong. Lansarea în engleză a fost amânată pe mai, dar vestea bună e că apoi va fi tradusă rapid în 38 de limbi, printre care și româna. Dacă mai sunteți pe aici care nu ați citit Pe pământ suntem strălucitori o clipă, vă rog să o citiți și dacă nu vă place, vă dau eu banii înapoi. O descoperire foarte bună pentru mine a fost Kapka Kassabova.


Rita Chirian. Ca și poezia lui Dan Coman, și aceasta face parte dintr-un volum premiat cu Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu. Mulțumesc, pe curând.
E ora 1 noaptea si eu deschid link-ul: Ce să faci ziua ca să ai un somn bun noaptea. ...csf, ncsf...
Mulțumim