Am mers la ei atrasă de scandatul spart, fără vlagă. Nu știau să aibă aceeași voce, să ceară. La respect am bufnit și am plecat, nu înainte de a-mi spune în barbă: dar voi ați oferit respect?
Unora dintre dumneavoastră le pot părea aproape sindicalistă, dar trăiesc și în mine suficiente prejudecăți încât să am reacții dintr-astea. Și zic prejudecăți pentru că știu doi oameni care au lucrat în Primăria Capitalei, nu am interacționat cu instituția și nu am informații despre activitatea lor.
Acum putem sta liniștiți. Nu doar funcționarii, personalul medical, profesorii și actorii sunt buni de plată, ci noi toți, prin angajarea răspunderii Guvernului pe următoarele măsuri, ce intră în vigoare de la 1 august:
Creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21% – impact de 3,6 miliarde lei în 2025 și 11,7 miliarde lei în 2026
Cota redusă rămâne la medicamente, alimente, cărți, lemne de foc, energie termică, apă și HORECA (bravo, Anastasiu).
Creșterea accizelor (carburanți, alcool, tutun, zahăr etc.) – impact de 1,5 miliarde lei în 2025 și de 4,9 miliarde lei în 2026
Contribuții de asigurări de sănătate (CASS) pentru pensiile de peste 3.000 RON – Impact de 1,3 miliarde lei în 2025 și 4,1 miliarde lei în 2026
Impozit suplimentar pe sectorul bancar – prin majorarea cotei impozitului suplimentar pe sectorul bancar de la 2% la 4% din cifra de afaceri – impact de 334 milioane lei în 2025 și de 1,3 miliarde lei în 2026
Impozit suplimentar pe jocurile de noroc
Măsuri în educație (burse, consolidare elevi, normă didactică mărită) – impact de 450 milioane lei în 2025 și de 4,3 miliarde lei în 2026 – Începând cu anul școlar 2025-2026, se vor implementa următoarele măsuri: ajustarea normei didactice printr-o creștere medie de 10%; restructurarea programului de burse pentru studenți, revenind la criteriile și nivelurile din anul școlar 2022-2023 (cu excepția burselor sociale); creșterea numărului mediu de elevi pe clasă.
Măsuri CNAS (co-asigurați, concedii medicale) – impact de 800 milioane lei în 2025 și de 1,35 miliarde lei în 2026 – Se propune introducerea contribuției obligatorii de asigurări de sănătate pentru persoanele co-asigurate și ajustarea procentelor de compensare pentru concediile medicale în funcție de durata acestora (55% pentru până la 7 zile, 65% pentru 8-14 zile, 75% pentru peste 15 zile). Plătești pentru că ești bolnav, dar nu grav.
Reducerea subvenției pentru partide nu e în planul de măsuri prezentat. Cică va fi făcută altădată. Erau prioritari bolnavii și pensionarii.
Guvernul vrea să aibă măsurile deja adoptate până la Consiliul ECOFIN de marți, 8 iulie. Pachetul va fi pus joi în transparență. Nu prea mai există timp de consultare și dezbateri.
Cum explică Bolojan:
Din 100 de lei cât a încasat din taxe, România a cheltuit 132 de lei, 32 de lei în plus pe care evident i-am împrumutat.
Dacă am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecințe: intrarea în incapacitate de plată, creditorii noștri, cei care ne împrumută, nu ne-ar ai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile. Nu am mai avea acces la fondurile europene, nu am mai putea continua jumătate din investițiile în curs. Am intra în categoria junk, ceea ce ar însemna că România nu mai este recomandată investițiilor. Am intra într-o recesiune brutală cu pierderi de locuri de muncă, șomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv.
Va mai exista încă un pachet, prezentat peste două săptămâni, care va include și creșterea redevențelor, potrivit lui Bolojan. Și altele, de care el consideră că mai e timp de gândit.
În timpul conferinței de presă, premierul a fost întrebat dacă se reduc ajutoarele acordate Moldovei și Ucrainei, iar el a răspuns că nu. Propaganda rusească/suveranistă va spune că ia de la pensionari să dea ucrainenilor. Moldova și Ucraina fac parte din siguranța națională românească. Dacă ele cad, suntem în pericol.
Să iei de la pensiile de 3.000 de lei în sus e nedrept. Dar nu are legătură cu Moldova și Ucraina.
Un mic reminder.
De pe front. Bullet cu bullet.
Americanii spun că nu mai livrează armamente Kievului, pentru că li se micșorează rezervele. Ori, cu toate inovațiile și dronele pe care au învățat să le facă, armele americane sunt esențiale, mai ales că Rusia și-a intensificat atacurile.
Ucrainenii spune că nord coreenii vor trimite zeci de mii de soldați pe frontul din Ucraina. Carne de tun.
Despre cancer, dincolo de tratament.
Suplimente de informații
Scuze, știu că am zis numai de rău până acum, dar am veste bună. Dalai Lama a confirmat că se va reîncarna și nu e loc să-și bage China coada.
Și încă una, pentru entuziaștii tech. Încercarea marilor companii de a bloca reglementarea AI a eșuat, republicanii au scos-o din Big Beautiful Bill-(BBB).
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru că i-a elogiat pe dictatorul Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, care a folosit asasinatul ca armă politică.
Povestea unui domn care spune că ChatGPT i-a declanșat o trezire spirituală. Nevestei lui îi miroase a divorț trezirea asta.
CBS se întreabă dacă nu cumva lactatele ne strică visele și somnul.
Drumul de la calviție la transplantul de păr și povestea unei piețe în expansiune. Un text amuzant în Panorama. Amuzant, dacă nu ai problema asta și biletul spre Turcia cumpărat.
Ursuleți, că n-am cum să vă răcoresc altfel.
Un singur eveniment vă recomand astăzi. Incepand cu ora 19:00, joi, 3 iulie 2025, o serie de materiale realizate de fotografii participanti la cursul initiat de Institut français de Roumanie à Bucarest, organizat de Inquam Photos cu sprijinul ING Romania vor fi expuse pe la sediul Institutului Francez, bulevardul Dacia 77. Sunt jumătate acolo, pentru că încăpățânarea de a arăta lucrurile așa cum sunt merită celebrată.
Stephanie Yue Duhem. Mulțumesc, pe curând.
Merci