„La început eram complet pierdută. Am avut 1,05 la prima simulare la matematică şi nu ştiam de unde să încep. Dar am avut sprijinul coordonatoarei mele din program, am început meditaţiile şi lucrurile s-au schimbat treptat. La Bac am luat 6,15 la mate, 8,30 la română şi 9,00 la geografie. Sunt prima din familia mea care termină liceul cu Bacalaureat. Visul meu s-a împlinit”
Estera, beneficiară Vreau în clasa a 9-a. 84% dintre elevii susţinuţi de World Vision România din mediul rural au promovat Bacalaureatul în 2025, cu 10 puncte peste media naţională, anunță organizația.
Programul a inclus:
Mentorat constant, prin voluntari (individuali şi din companii), profesori şi coordonatori de program care urmăresc progresul fiecărui elev
Pregătire suplimentară pentru examene, inclusiv meditaţii individuale sau în grup
Sprijin financiar lunar, pentru cheltuieli legate de şcoală, transport, rechizite, haine sau mâncare
Activităţi de dezvoltare personală şi orientare în carieră
Tabere educaţionale şi ateliere motivaţionale
Implicarea părinţilor în deciziile legate de educaţia copiilor lor şi în webinarii dedicate unei bune gestionări a relaţiei cu elevii
Formare pentru cadrele didactice, cu accent pe metode moderne şi adaptate la nevoile adolescenţilor vulnerabili
Incredibil, stimați telespectatori, copiilor nu le-a mers mai bine din creșterea normei didactice, ca în programul de guvernare și anunțul de la ceas de seară al Ministrului. Ci din investiție, din profesori motivați și pregătiți, din resurse. România ar putea pierde 728 milioane de euro pentru modernizarea educației din PNRR.
Și vă reamintesc, Ioana Lazăr a fost detașată pentru a zecea oară consecutiv pe postul de secretar general al Ministerului Educației, pentru încă 6 luni, de această dată la propunerea ministrului Daniel David. Care vede în burse o mare gaură bugetară.
Suntem siguri-siguri că din astea se recuperează prejudiciul?
Suntem siguri-siguri că din concediile medicale, pe care plătim cel mai puțin din Europa?
Graficul e făcut de Radu Stochiță.
Știu, ați vrea să fiu mai constructivă. Să laud și eu apropierea din poză, care e doar o poză.
În timp ce bula noastră agregă îmbujorată această imagine, bula suveranistă și pro-rusă zice că Nicușor și Bolojan ne-au vândut francezilor (în continuarea narațiunii la care a contribuit și fondatorul rus al Telegram) pentru rachete Mistral și că pensiile se taie ca să dăm banii Ucrainei.
Vai, dar cine ar putea crede una ca asta? Oamenii expuși sistematic la propagandă, oamenii care au frustrările și problemele lor, oamenii cărora nu le vorbește nimeni și care văd în cuplul Bolojan-Nicușor tot SISTEMUL. Nu, azi nu-s isterică, așa cum eram luni, dar ideea unui Sistem care face și drege nu s-a diluat deloc, ci se întărește. Nicușor Dan și-a păstrat consilierii, fosile moștenite și de la Traian Băsescu, în Guvern n-ai nici 30% ceva curat, iar de vorbit nu vorbește nimeni. Suntem ținuți la ușa unor conspirații. Și ferească Sfântul, îi dau dreptate lui Tăpălagă. Cât pot, nu total. Ți se rupe sufletul când vezi unde e Justiția.
Dacă nu mă credeți pe mine, credeți-l pe scriitorul Radu Vancu, căci și el a crezut democrației.
PSD încearcă să facă frumos, după cum ne arată Cristian Andrei. PSD și-a sfătuit liderii să vină cu mașini modeste la Consiliul Politic Național.
„De la partid suntem, vă rugăm să nu veniți la ședința de astăzi cu mașini de lux, veniți cu taxiul sau UBER-ul”
De pe front. Bullet cu bullet.
Donald Trump spune că atacul american asupra facilităților nucleare iraniene a fost ca bomba de la Hiroshima. Problema e că Pentagonul spune că nu au reușit să facă mari pagube.
La Haga, toată lumea s-a angajat că va cheltui 5% și Trump a ieșit, cum ziceam ieri, câștigător. Cel mai bine explică jurnalistul Adrian Cochino. Nu îmi amintesc de vreo declarație finală de summit NATO atât de scurtă, poate există. O declarație scurtă și diluată, pentru summitul lui Trump, așa cum au observat mulți. Rusia apare o dată, Ucraina o dată, războiul din Ucraina nu este menționat.
Anul trecut, în declarația summitului de la Washington, Ucraina era menționată de 60 de ori, odată cu aspirațiile ei de aderare la Alianță. Rusia, de 40 de ori, războiul declanșat de Putin era explicit condamnat și amenințarea reprezentată de Moscova subliniată în mod clar.
Știți cine e bebelușul ăsta drăgălaș? Zohran Mamdani, fiul regizoarei indiene Mira Nair și al scriitorului ugandez Mahmood Mahdani. Știu, v-am făcut oameni cu numele astea două. Zohran e un tânăr socialist care a câștigat alegerile interne în Partidul Democrat în fața fostului primar Andrew Cuomo. Știți ce propune? Gratuitate pe autobuze și crește pentru copii. Ce inovație!
Glumesc. Americanii din marile orașe liberale caută figuri care să poată intra în luptă cu Trump. Și să le semene, de la TikTok la dorințe.
Suplimente de informații
The Wall Street Journal anunță că Shell discută cumpărarea BP, în ceea ce ar putea reprezenta cea mai mare tranzacție petrolieră a acestei generații.
Ce facem cu hainele de care nu mai avem nevoie și cât de eficientă e reciclarea textilelor de fapt.
De ce s-au dus tinerii din generația Alpha după brainrot-ul italian, cu personaje ca Chimpanzini Bananini și Ballerina Cappuccina. Trebuie să vă spun și un secrețel aici. Ballerina e creația unui român. A ballerina with a cappuccino cup head, created in March by Susanu Sava-Tudor, a 24-year-old in Romania. The entire trend, Mr. Sava-Tudor said in an email, is a “form of absurd humor” that is “less about real Italy and more about the cinematic myth of Italy.” So far, the original Ballerina Cappuccina video, in which Mr. Sava-Tudor spelled the character’s name Balerinna Cappucinna, has racked up more than 45 million views on TikTok and 3.8 million likes.(NYT)
Copiii știu cu ce să-și ocupe timpul, dar cică trebuie lăsați să facă asta.
Poate vă știți din mema asta, așa că mai pun o listă de cărți, să avem, să ne trăiască. Cea a Financial Times.
Perfection, Vincenzo Latronico. Goliciunea hipsterului.
The Director, Daniel Kehlmann. E tradusă și în română, în colecția mea preferată.
We Are Green and Trembling, Gabriela Cabezón Cámara
Dealing with the Dead, Alain Mabanckou
We Do Not Part, Han Kang, în caz că nu v-ați pus la punct cu Nobelul.
Vanishing World, Sayaka Murata, ciudățenia vieții normale.
Heart Lamp: Selected Stories, Banu Mushtaq
Lovers of Franz K, Burhan Sönmez
When the Cranes Fly South, Lisa Ridzén
În limba română, o recomandare de la Iulian Bocai, pe Scena9. Toate aceste mici detalii violente.
W.S. Merwin. Mulțumesc.
Foarte bune informațiile! Inteligenta si esentiala ca de fiecare data. Pericolul nu a trecut, din contra,si dovada stau cele spuse de tine comentate cu umor acid. Asa e, multe le induram pentru ca au ramas nefacute de la incremenitii din sistem. ‘Geaba Daniel David isi doneaza parte din salariu daca nu elimina parazitii din subordine, ne face din vorbe ca Ciolacu. Asa cred ei. Tks!
https://nypost.com/2025/06/25/us-news/trump-blasts-zohran-mamdani-as-a-100-communist-lunatic-in-scathing-nyc-mayoral-rant/