Epoca păcii, în care cei mai mulți dintre noi s-au născut, s-a sfârșit. Trăim într-o eră a războaielor, zice Harari, care în interviul de mai sus lasă și loc de optimism. Eu nu sunt chiar fanul lui, dar reușește să explice mai bine de ce suntem unde suntem.
Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, se alătură celorlalți militari europeni și cere să ne pregătim pentru o eventuală escaladare a Războiului din Ucraina. Și legislativ, și logistic, și sufletește, dacă vreți.
Nu pun știrea ca să vă speriați. Războiul nu va începe mâine, mai multe scenarii indică Țările Baltice ca prime ținte, nu România și așa mai departe. Dar în momentul în care o țară NATO va fi lovită, celelalte vor fi nevoite să step up, cum ar zice Unchiul Sam. E posibil ca dacă Trump iese președinte, să nu mai fie dispus să ajute militar Europa și să fim toți aici, un pic nevolnici. Nu e nimeni în Europa foarte pregătit. Nici ca număr de forțe, nici ca dotări. Are fiecare câteva ceva. Marea Britanie, o insuliță cuminte, se gândește ce e de făcut. Alții să construiască fabrici de armament sau sisteme defensive.
Marcel Ciolacu a răspuns astăzi șefului Armatei și nouă că nu e nicio problemă. Problema lui și a Generalului Ciucă sunt alegerile și numirile. Deși și-au scuzat de la începutul guvernării tot felul de năzbâtii și trădări cu e război, avem nevoie de stabilitate, tăceți, că noi lucrăm la stabilitate, e context geopolitic.
Onest vorbind, n-avem de ce să ne luăm bagajele și să plecăm în Spania, că e mai frumos și mai sigur acolo. Și Spania e țara NATO, nu e pe câmp. Ce putem face e să îi întrebăm mai des ce fac cu asta. Să nu ne lăsăm furați de teme aruncate aiurea. De ce vor Marcel și Nicu. M-am uitat astăzi la Digi24, care a dus în derizoriu îngrijorările celui care conduce Armata. E și locul unde a turnat PNL cei mai mulți bani.
Asta o listă de pe 1 martie 2022, făcută cu două prietene, în anxietatea primelor zile de război. Îi vedeam pe ucraineni venind și ne gândeam că o să trebuiască să plecăm și noi, dacă ajunge războiul aici. În colțul de sus, e prietenul nostru care nu e atent la știri, să nu-l uităm în București. Folosesc lista asta ca să râd și ca să-mi aduc aminte că avem nevoie de alte lucruri într-un război. Parte dintre ele sunt în materialul Adio, arme!, al Recorder, care arată câteva din lipsurile sistemice ale armatei.
Floarea politicii românești e cuprinsă de ardoarea comasării alegerilor. Cetățenii au 0 câștiguri din asta. E vorba despre PNL, cel pe care-l avantajează cel mai mult, și PSD care ar obține ceva din vulnerabilitățile colegilor. Pierdem noi, pierde democrația, orice ar zice juriștii PNL.
Când e întrebat ceva de politică internă la Bruxelles și nu îi convine, președintele spune mereu: vorbim acasă. Dacă vrea să o impulsioneze, face ca acum: Discuția e legitimă, ar fi o soluție. Soluție la ce?
Ce ne mai interesează.
Vizita FMI la București s-a încheiat cu concluzii neplăcute: Veniturile fiscale ale României sunt mult sub nivelul din alte țări și prea scăzute pentru a sprijini servicii publice la standarde UE. Prin urmare, nu există o cale realistă de urmat fără o reformă substanțială a politicii fiscale. Soluțiile sunt și mai neplăcute.
Șeful Consiliului Județean Prahova, unul din puternicii PNL, sora și cumnatul acestuia sunt audiația de DNA sub suspiciunea de luare de mită și fals în declarații în cazul centurii orașului Mizil.
Graficul e FAZ și arată ajutorul pentru Ucraina în procente din PIB. România nu a declarat nimic, din motive de siguranță, zice Iohannis.
Liderii europeni l-au înduplecat astăzi pe Orban și Ucraina va fi ajutată cu 50 de miliarde de euro până în 2027. Sunt vitali pentru rezistența lor, atât pentru operațiunile curente, că vă închipuiți că nu duduie acum producția de diverse, cât și pentru război.
Vreau să vă spun câteva lucruri despre fotografia asta, pe care ați văzut-o vânturată și pe TV. Ea îl face să pară mare pe Klaus Iohannis. El este înalt. Citind textul Politico nu veți vedea nicio referire la el sau o contribuție a lui la înduplecarea lui Orban. Numele lui nici măcar nu e menționat în explicația foto. E o victorie e unității europene. The deal comes after meetings with small groups of leaders on Thursday. Michel and European Commission President Ursula von der Leyen, along with the leaders of France, Germany and Italy, held a closed-door meeting with the Hungarian prime minister. The meeting was then widened to other leaders, including Dutch Prime Minister Mark Rutte, Polish Prime Minister Donald Tusk and Belgian Prime Minister Alexander De Croo.
Sigur că există imagini mai spectaculoase de la Bruxelles, de la protestul agricultorilor, dar și multe replici ale acestei poze. Tractoarele parcate frumos, nu pe pistele de biciclete. Au dat foc, dar nu au parcat pe piste. E cumva ironic că a fost doborâtă statuia muncitorului siderurgist din place du Luxembourg.
Dincolo de imaginile puțin apocaliptice, fermierii au supărări legitime peste tot în Europa. Și în Belgia, Portugalia, Greecia și Germania. Von der Leyen le-a recunoscut importanța și a promis să încerce să mai taie din birocrație, deși nu asta e principala lor revendicare, ci măsurile legate de schimbările climatice.
Suplimente de informații
Am uitat să vă povestesc despre asta zilele trecute, dar am un follow up salvator. Elon Musk își pregătise cu pachețel compensator cum n-a văzut nimen. 56 de miliarde pentru o plecare de la Tesla. Un judecător din Delaware a zis că nu se poate așa ceva, că ar dăuna celorlalți acționari și lumii în general. Acum Musk zice că își mută sediul din Delaware în Texas, unde or fi judecători mai omenoși cu bogații. E un șantaj economic minunat. A făcut și un poll pe Twitter, tot ce îi trebuie, doar că e mai greu să mute compania, că nu e chiar valiză.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, că România este în stare de alertă epidemică din cauza numărului mare de cazuri de gripă, dar nu face nimic cu ea, așa că aveți grijă de dumneavoastră.
Numărul cazurilor de cancer va crește cu 75% până în 2050, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Cu numere mai mari în țările sărace. One in 12 women in higher-income countries are diagnosed with breast cancer in their lifetime and one in 71 will die of it, the figures show. In poorer countries, only one in 27 women are diagnosed in their lifetime, but one in 48 will die of the disease.
Adolescenții și tinerii (gen Z, nu tinerețe sufletească) sunt mai inclinați să creadă că feminismul e rău și îi distruge decât bărbații mai în vârstă, zice un nou studiu. Mult Tate. Prea mult Tate.
Cum să ții postul intermitent ca oamenii, nu ca vedetele. De la BBC.
Mâine trece un asteroid pe lângă Pământ. Și apoi e weekend.
Un fost The Amsterdams și-a lansat un proiect solo. Drăgu a vorbit în IqAds cu Andrei Hațegan despre ce rămâne după algoritmi.
Aștept sâmbătă, ora 14, când aproape se termină activitățile acestei săptămâni, să fac nimic-nimicuț. Pentru cei care vreți însă ceva,
Nu vă mai zic de restaurantele de pe lângă mine, ci despre Ferma Baciu, care nu mi-e la îndemână, dar despre care B365 scrie că merită efortul. Adevărul e că-mi place carnea lor.
Săptămâna asta eu văd în cinematograf Zile Perfecte și Zona de Interes. Dragos Costache insistă în Scena9 și cu Poor Things, că e foarte de văzut.
Astăzi a fost iar Marea Bătălie de la Național, pentru biletele lunii martie. Afrim e noul Michael Jackson. Dar mai sunt alte teatre, o să încerc o listă.
Mulțumesc, pe curând.
Cam multe scăpări la editarea textului…