Știți cum râdem de președinte, că e un obscur, care nu ne arată nimic? Că nu are agendă, că a secretizat cheltuielile, că de toate? Așa e, dar nu e singurul. Și agenda publică a premierului Ciolacu e goală-goluță.
M-am împiedicat de informația că de pe 16 pe 19 aprilie acesta pleacă în Emiratele Arabe Unite și Qatar împreună cu 26 de oameni plătiți de statul român. De noi, de mine și de dumneavoastră.
Lista pe care am văzut-o eu e cel puțin eclectică. În afară de Ciolacu, Sorin Grindeanu, Angel Tîlvăr, Luminița Odobescu, Ștefan Radu Oprea, Sebastian Burduja, Florin Barbu, Gabriela Romașcanu-șefa de cabinet a premierului, doi consilieri de stat, Diana Tușa, deputat și soția proprietarului Știri pe Surse, președintele ANCOM, președintele ANSVSA, președintele Hidroelectrica, directorul de relații internaționale din ANCOM- fiica lui Gheorghe Flutur, o consilieră din ministerul Energiei, o consilieră de la Digitalizare, consiliera personală a lui Grindeanu și directorul general al Portului Constanța. În plus, șase oameni tehnici. Protocol, ofițer de presă, cameraman, fotograf, medic și interpret.
Am sunat purtătorul de cuvânt al Guvernului și l-am întrebat dacă poate să-mi dea lista oficială a delegației. Astăzi e miercuri, ei pleacă marți, așa că trebuiau să fi fost stabilite niște întâlniri bilaterale, niște ceva-uri, că doar nu merge cineva pentru mall sau parfumuri arăbești. Purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că lista nu e gata. O să o dea ei cândva.
Când vorbim de Guvern, vorbim de interes public. Și de bani publici. Toți acești oameni trebuie să îl reprezinte și merg acolo din banii noștri.
Dincolo de excursie, fără a exclude oportunitățile, mai sunt câteva lucruri de context, pentru care aș avea nevoie și mai mult de o motivare a deplasării. Ce urmărim acolo?
Emiratele Arabe Unite și Qatar au mari probleme cu drepturile omului, cu libertatea de exprimare și alte mărunțișuri de astea. Statul britanic a blocat achiziționarea ziarului The Telegraph de către Emirate și vrea să interzică orice tentativă de acest tip pe viitor. Să ia fotbal, companii, ce vor, dar nu presă, că asta subminează democrația. Marotele mele.
Desigur, sunt mari jucători și investitori în piața de regenerabile, conștienți că petrolul se termină o dată și o dată, dar și pe tot ce ține de inteligență artificială și software, unde încearcă timid să atragă talente.
Marile lor planuri de investiții sunt în Irak, India, dincolo de soft power-ul din țările civilizate. Și aș vrea să nu uităm Qatargate, unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție care a zguduit Uniunea Europeană. Banii Qatarului au ajuns la europarlamentari pentru a-i facilita intrarea în UE.
Să lăsăm micile mele curiozități să meargă la mall și să vedem ce a mai făcut astăzi presa.
Hotnews a descoperit că managerul, medicul și candidatul Cătălin Cârstoiu nu doar că era în incompatibilitate acum 4 ani, dar nu s-a lăsat niciodată. Anul trecut, consulta la clinica privată și a tăiat factură de 750 de lei pe consultație pe altă firmă a soției. Știți modelul, medic la stat, te chem la privat. Doar că în cazul managerilor e strict interzis de lege.
„Ce frumoase ar fi campaniile electorale dacă nu ar fi murdare”, răspunde caragialesc, pe Facebook, candidatul.
Din grijă pentru banii și sănătatea noastră, Guvernul vrea să modifice a treia oară „taxa pe boală”. Ministrul Sănătății: Trebuie o mai bună definire a modului de prescriere pentru concediile medicale. Prima dată cine a definit-o, a doua oară cine?
Guvernul României ar fi refuzat să participe la o rundă de mediere propusă de Pfizer-BioNTech pentru a renegocia condițiile de achiziție pentru vaccinurile COVID-19, se arată în plângerea prin care țara noastră a fost dată în judecată pentru 500 de milioane de euro, consultată de Context.ro. Autoritățile au avut la dispoziție patru ocazii în care puteau relaxa contractul de achiziție de vaccinuri COVID-19, încheiat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTech, mai susține compania
De pe front. Bullet cu bullet.
Barbara Streisand, Sean Penn, Imagine Dragons, Timothy Snyder și alții au trimis o scrisoare Congresului american, ca să-l convingă să ajute Ucraina. The Ukrainian armed forces are defending basic American interests. They are doing things that Americans cannot do for themselves. By absorbing the entire Russian attack, they are making other wars in Europe impossible. They deter China without in any way provoking Beijing. By showing that a nuclear power can be resisted, they teach other countries that they need not build nuclear weapons. For two years, Ukrainians have protected us as well as their own people. E frumoasă scrisoarea.
Biden spune că felul în care Netanyahu abordează războiul din Gaza e greșit. Criticii lui spun că e prea puțin. Hamas zice că nu poate identifica 40 de prizonieri israelieni care să se potrivească acordului și să fie eliberați. Asta înseamnă că e posibil ca mulți dintre ei să fie murit.
Trei fii și alte rude ale liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost uciși într-un raid israelian. El e în Qatar și reacția lui la aflarea veștii e absolut înfiorătoare, dincolo de declarații: "The blood of my sons is not dearer than the blood of our people,"
Suplimente de informații.
Economia americană a tot duduit lunile astea, dar acum e o veste proastă. Inflația rămâne peste așteptări. Wall Street a scăzut cu 1% după anunțarea cifrelor. Dar să ne întrebe pe noi cum e cu inflația.
KPMG Olanda a luat 25 de milioane de dolari amendă pentru că angajații săi ar fi trișat în draci la examene între 2017 și 2022, iar unuia dintre foștii șefi i s-a interzis să mai profeseze. Na, că se întâmplă și la case mai mari.
Bill Gates zice că e timpul să înjumătățim din nou mortalitatea infantilă. Putem începe cu vaccinarea pentru rujeolă.
Lady Gaga dă dureri de cap UE. A postat pe contul său de Instagram o reclamă pentru un medicament destinat migrenelor și eliberat pe rețetă. În SUA poți face reclamă, în Europa nu. Margrethe Vestager zice ca DSA și DMA devin acționabile după ce utilizatorii raportează conținutul ilegal. Deci, raportați Instagramerii mei.
Kendrick Lamar și J Cole se ceartă pe muzică și toate publicațiile internaționale trec în revistă duelul. News&Spice nu poate face excepție.
Scrie gândurile pe hârtie, fă-le bucățele și aruncă-le. Soluția The Guardian, bazată pe știință, pentru a-ți calma furia. Pare Formula AS, dar nu numărăm.
Cât de mult ne sperie nesiguranța și cum putem să facem pace cu ea.
Italienii sunt scandalizați de la o reclamă cu o măicuță care se împărtășește cu chipsuri. Am văzut împărtășanii mai speciale, iertare.
Astăzi nu avem recomandări, pentru că știu că vă descurcați să navigați prin primăvară.
Robert Creeley. Mulțumesc, pe curând.